NRGreport
Menü

NFM: Magyarország támogatja a nemzetközi nukleáris együttműködéseket

Magyarország szakértői és intézményei révén a jövőben is támogatni kívánja a nukleáris technológia békés célú, biztonságos alkalmazását érintő nemzetközi együttműködéseket és felügyeleti tevékenységeket - hangsúlyozta Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) hatvanadik, jubileumi közgyűlésén Bécsben. 

Aradszki András a szaktárca tájékoztatása szerint a szeptember 26-30. között zajló közgyűlésen a magyar delegáció vezetőjeként felszólalásában elmondta, hogy a kormány az atomenergia hosszú távú, meghatározó szerepével számol a hazai energiaellátásban. Kiemelte: a hazai nukleáris kapacitás fenntartása erősíti az ellátásbiztonságot, továbbá megfizethető áron biztosít tiszta energiát a magyar fogyasztóknak. Az atomenergia - mint megbízható és alacsony szén-dioxid kibocsátású villamosenergia-termelési technológia - az éghajlatváltozás elleni globális küzdelem szempontjából is egyre nagyobb értéket képvisel. 

Magyarország az atomenergetikai program összes szakaszában nagy hangsúlyt fektet a nukleáris biztonság legmagasabb szintjének fenntartására. Idén júniusban zárult le a magyar kormány kérésére a teljes magyar nukleárisbaleset-elhárítási rendszert felülvizsgáló EPREV (Emergency Preparedness Review)-misszió, amely igazolta Magyarország nukleáris és sugárvédelmi veszélyhelyzetekre való megfelelő szintű általános felkészültségét - emlékeztetett az államtitkár. 

Aradszki András a nukleáris terrorizmus veszélyére tekintettel a nukleáris védettségi keretrendszer nemzetközi szintű megerősítését és további, felelős fejlesztését szorgalmazta. Az eredmények közé sorolta a 2016. évi nukleáris védettségi csúcstalálkozó vállalásait, amelyek elősegítik a védettségi kockázatok globális csökkentését. Ezzel összefüggésben a nemzetközi előírások hazai átültetése, valamint a nemzetközi programokban történő aktív részvétel eredményének tekinthető, hogy a Nukleáris Veszélyeztetettségi Index (NTI) Magyarországot a legjobban felkészült államok között tartja számon - mondta. 

Az államtitkár ismertette, hogy Magyarország elfogadja és üdvözli a NAÜ döntését, amely szerint a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontja (MTA-EK) a jövőben a NAÜ hivatalos Együttműködő Központja lesz a nukleáris törvényszéki analitika területén. Hozzátette, ez újabb lehetőség Magyarország és a NAÜ közötti szakmai együttműködés megerősítésére. 

Aradszki András felidézte, hogy a magas dúsítású uránkészletek teljes felszámolása érdekében megtett intézkedésekért Magyarország az Atomok a Békéért (Atoms for Peace Award) elnevezésű díjjal újabb nemzetközi elismerést kapott 2016-ban. Emellett idén ünnepelte 25 éves fennállását a magyar Biztosítéki Támogatóprogram, amelynek keretében - többek között - képzési kapacitás és helyszínek felajánlásával járul hozzá a NAÜ ellenőrképzési programjához, illetve biztosít lehetőséget valós létesítményi körülmények közötti készüléktesztelésre, és -fejlesztésre. 

A közgyűlés a NAÜ legnagyobb éves rendezvénye. Az eseményhez kapcsolódó számos szakmai találkozón az atomenergiát alkalmazó különböző területek fejleményeiről és új eredményeiről oszthatják meg tapasztalataikat a résztvevők. Az idei év tematikus kísérőrendezvénye arra a kérdésre fókuszál, miként járul hozzá a nukleáris technológia az ENSZ fenntartható fejlődési céljaihoz. 

A 60 éves jubileum alkalmából a közgyűléssel egybekötött kiállításon Magyarország külön standdal is megjelenik, ahol - az Országos Atomenergia Hivatal koordinálásával - az MTA-EK, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézete, az MTA Atommagkutató Intézet és az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. mutatja be tevékenységét. Magyarország a NAÜ 1957-ben történt megalapítása óta tagja a szervezetnek.

Forrás: MTI