Szabályozás

EU-s szabályozás a robotikában: felemás megoldás született

Végh Zsófia | 2017.02.22. 09:34

Az Európai Parlament megszavazta a múlt héten azt az állásfoglalást, amely a robotok átfogó jogi szabályozását kéri a Bizottságtól. A javaslatok egyike, hogy speciális jogállása lenne az intelligens robotoknak, hogy felelőssé tehessék őket, ha sérülést okoznak valakinek. A munkaerő-piaci veszélyekkel kapcsolatos megállapításokat nem szavazta meg a parlament. 

A robotika és mesterséges intelligencia (AI) fejlesztéseknek es alkalmazásának keretet adó állásfoglalás célja, hogy szabályozza egyebek között a robotok mozgásteret különös tekintettel a felelősség kérdésére. A csomagot jegyző európai parlamenti képviselő, Mady Delvaux, aki a Jogi Bizottsággal közösen dolgozta ki a programot, ennek rendezését tartja leginkább sürgetőnek.  A jelentésen két évig dolgoztak, mire a plenáris elé terjesztették szavazásra. Az anyag valamennyi, a robotikához és mesterséges intelligenciához kapcsolódó kérdéssel foglalkozik –  etikai, jogi kérdések, (jogi) felelősség –  a robotikával foglalkozó programozók részére egy magatartási kódex kidolgozását javasolja.

A riportot elsősorban vitaindítónak szánják kidolgozói, tekintettel a robotika és az AI mindennapi életre gyakorolt hatására. Ezt a vitát nem szabad a tudósókra hagyni, mondta Delvaux a vitát megelőző sajtótájékoztatón. A társadalomnak tudnia kell, hogyan reagáljon bizonyos helyzetekben. A képviselő két fontos területet említett, melyek újra és újra felbukkannak. A robotok gépek, nem emberi lények, s nem is tekinthetjük őket annak, hangsúlyozta. A másik fontos szempont a versenyképesség: sokat ígérő és előremutató fejlesztések zajlanak a területen, ezért fontos, hogy versenyképesek legyünk a globális piacokon, mondta. Egyre többen tartanak attól, hogy képességeik miatt több feladatkört, munkát átvesznek tőlünk, mondta Delvaux. Ezek teljesen megalapozott félelmek, ezért biztosítani kell az érintettek megfelelő kompenzációját. Előfordulhat, hogy egyéb finanszírozási formákat kell találnunk, mondta. A kárenyhítés kapcsán előbb vagy utóbb a robotok jogi státuszát is meg kell határozni – tette hozzá (a képviselő egy másik alkalommal a cégek speciális jogállását, felelősségi szabályait hozta föl, mint hasonló példát.) Kitért még az adatvédelem, az adatok tárolásának és tulajdonlásának kérdéseire.

A felelősség kérdése a jelentés központja, hiszen ahhoz, hogy bizalommal alkalmazzák a mesterséges intelligenciát, az embereknek bízniuk kell benniük. Hosszabb távon a robotok egyre kifinomultabbak, s önállóbbak lesznek, egy baleset esetén egyre nehezebb lesz a felelősség megállapítása, mondta. Ennek rendezése a legsürgetőbb feladat – az automatizálási ipar nem maradhat keretszabályozás nélkül, mondta Delvaux újságírói kérdésekre. Ezért a riport számos lehetőséget vet fel az érintettek kompenzálására. Bár a riport megalkotói a legtöbb pontban egyetértettek, az alapjövedelem és az adózás kérdése megosztotta a képviselőket. Nem szeretnénk megadóztatni a robotokat jelenleg, ez ugyanis hátráltatná az innovációt – mi pedig azt szeretnénk, ha Európa sikeres lenne ezen a téren, mondta Delvaux. Az iparág reakciója, visszajelzése vegyes volt. Legtöbben egyetértenek azzal, hogy valamilyen szabályozásra mindenképpen szükség van, de nyilvánvalóan az adózás kérdését rosszul fogadták – mondta.

A képviselőasszony üdvözölte, hogy a Parlament nagy többséggel 396 igen es 123 nem ellenében elfogadta a jelentést, ám sajnálattal fogadta, hogy több frakció nem támogatta a robotok szociális rendszerbe való beillesztésére vonatkozó javaslatait.

Csalódott vagyok, hogy a jobboldali koalíció nem vette számításba a munkaerőpiacra gyakorolt lehetséges negatív hatásokat – mondta. A robotika fejlődése jelentős változásokat hoz a szociális rendszerünkben, a munkaerőpiac átrendezéséhez, munkahelyek elvesztéséhez vezethet. (Minapi hír, hogy ezt a Microsoft alapítója, Bill Gates is így gondolja, aki megadóztatná a robotokat.)

A jogszabály kezdeményezés ezután az Európai Bizottsághoz kerül, mely nem köteles elfogadni azt, ám ha elutasítja döntését, indokolnia kell. Delvaux felszólította a Bizottságot, hogy mihamarabb álljon elő a robotikára és mesterséges intelligenciára vonatkozó jogszabálytervezettel.

Az NRGreport korábban interjút közölt Mady Delvaux képviselővel.

  Végh Zsófia
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.