Trading

Dollár milliárdok takaríthatók meg a távvezérelt repülőkkel

NRGreport | 2017.08.10. 12:14

Egy friss kutatás szerint évi 35 milliárd dollárt takaríthatna meg a légiközlekedés a pilótanélküli gépekkel. Csak egy bökkenő van: az utasok mindössze 17 százaléka ülne fel ilyen repülőkre.

Az UBS tanulmánya szerint a távvezérelt repülőgépek üzemeltetéséhez szükséges technológia várhatóan 2025-re lehet készen. 2030 után először az automatizált üzleti magángépek és helikopterek jelenhetnének meg, később pedig a kereskedelmi légiforgalomba is betörhetnének a pilóta nélküli nagygépek. A nagy utasszállító repülők már most is képesek földet érni fedélzeti számítógépük segítségével, a pilóták átlagosan néhány percig repülnek kézi irányítással. Természetesen amikor robotpilótával repül a gép, a pilóták akkor is folyamatosan figyelemmel kísérik és korrigálják a gép útját, kommunikálnak a légiirányítással, és felkészülnek az út következő szakaszára. 

Az UBS elemzői úgy vélik, a pilóta nélküli repülésre való átállás több évet vehet igénybe. Az egyes járatokhoz szükséges pilóták száma csökkenthető, amivel jelentős költség takarítható meg, számítások szerint a végén 35 milliárd dollár évente. A légitársaságok általában 10 pilótát alkalmaznak gépenként, számuk csökkentése kevesebb kiadást eredményezhet a képzés, a fizetések, és egyéb személyi kiadások terén. A Boeing egy múlt hónapban kiadott előrejelzése szerint 2017 és 2036 között a légitársaságok világszerte 41 ezer új repülőgépet vásárolnak, ami azt jelenti, hogy több, mint 600 ezer új pilótát kell találniuk és kiképezniük.

A pilóta nélküli repülésre való átállás növelné az iparág jövedelmezőségét. Ha a költségmegtakarítás teljes mértékben a fogyasztókhoz kerülne, akkor az Egyesült Államokban 11 százalékkal lehetnének olcsóbbak a jegyek, ez durván 40 dolláros összeget jelentene a 2016-ban átlagosan 369 dollárba kerülő jegyárakban. 

Persze, az átállás bizonyosan nagy ellenállást váltana ki a pilóták körében, arról nem beszélve, hogy az UBS által megkérdezett 8 ezer ember 54 százaléka mondta azt, hogy semmiképpen nem váltana jegyet távvezérelt gépre, s mindössze 17 százalék válaszolt úgy, felülne ilyen repülőre – ismertette a tanulmányt a money.cnn.com. 

  NRGreport
Címkék
#légiközlekedés  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.