Fenntarthatóság

Gázkonvektorok cseréjére lehet pályázni ősztől

V.Zs. | 2017.08.21. 12:12

Gázkonvektorok cseréjét, korszerűsítését támogatja az Otthon Melege program legújabb alprogramja.

A háztartások energetikai korszerűsítését célzó Otthon Melege programban ezúttal gázkonvektorok cseréjét támogatja a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Az ősszel induló országos pályázaton a mára technológiai szempontból elavult gázkonvektorok cseréjéhez lehet támogatást igényelni. Több mint hárommillió gázkonvektor van az országban, melyek zömét a hetvenes években szerelték be. A pályázat kiírásakor az energiahatékonyság mellett a biztonság is fontos szempont volt, ugyanis a korszerűtlen készülékeknél gyakori a szén-dioxid visszaáramlás.

A teljes keret másfélmilliárd forint, melyet szükség esetén módosítanak. Készülékenként legfeljebb 150 ezer forint adható, nyolcvan százalékos támogatásintenzitással. Egy pályázó legfeljebb 500 ezer vissza nem térítendő támogatást kaphat. Ilyen mértékű támogatásintenzitásra még nem volt példa – mondta Szabó Zsolt, fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár.

A Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet Nonprofit Kft. honlapján már megjelentek a pályázati feltételek. Valamennyi hazai ingatlannal és gázkonvektorral rendelkező személy pályázhat. A gázvezeték átszerelése, átkötése, a parapetek cseréje benne foglaltatik az aktuális pályázatban, a kémények cseréje azonban nem. A minisztérium durván 12 500 konvektor cseréjével számol.

A pályázaton a régi típusú készülék típusát, formáját fel kell tüntetni, és ki kell választani az új készüléket. A minisztérium nem ad útmutatót arról, hogy milyen készülékre érdemes a régit lecserélni. Érdemes a legkönnyebben elérhető, karbantartható, javítható készüléket beszerelni, amelynek biztonságos működése megoldható – mondta az államtitkár. A pályázat szeptember 21-én indul. 

  V.Zs.
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.