Vállalatok

A Saudi Aramco értéke megegyezik Magyarország 11 évnyi GDP-jével

NRGreport | 2018.02.12. 06:50

A világ legértékesebb vállalata már két éve tőzsdére készül. A vezérigazgató szerint most már minden sínen van és az év második felében tényleg megtörténik a Szaúd-Arábiában eddig példátlan privatizáció.

A Saudi Aramco központja Rijádban

A szaúdi állami olajvállalat, a Saudi Aramco egészen biztosan a világ legértékesebb cége, noha fogalmunk sem lehet arról, hogy pontosan mennyit ér. Amikor nyolcvanöt éve létrejött, amerikaiak segítették az indulását, innen datálódik az Aramco elnevezés, amely az Arabian American Oil Company rövidítése – írja az Index. Azóta államosították, és száz százalékos kormányzati tulajdonban igencsak mérsékeltté vált a cég átláthatósága, így például azt sem tudhatjuk, hogy mennyi olajtartaléka van a társaságnak – mondja Pletser Tamás, az Erste olajipari elemzője. 

Az Aramco ma még teljesen a szaúdi kormány birtokában van, de az idén az állam el szeretne adni belőle valahol, valamennyi részvényt. Az majd az eladás pillanatában fog kiderülni, hogy az elemzésekben ezer és tízezer milliárd dollár közé tippelt cégérték közül melyikhez járunk majd közelebb. A Bloomberg legfrissebb adatai szerint legalább 1,5 milliárd dolláros kapitalizációról lehet szó. Csak összehasonlításképpen, a világ ma ismert legértékesebb cégei (Apple, Google, Microsoft, Amazon) a 0,7 és 0,9 milliárd dollár közötti tőkeértéksávban helyezkednek el.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2016-ban Magyarország GBP-je, vagyis az az összeg, amit az ország megtermelt 35 ezer milliárd forint, ez dollárra átszámolva 140 milliót jelent. A szaudi Aramco értéke 10,7-szer nagyobb Magyarország egy teljes évnyi bruttó nemzeti értékénél. Vagyis csaknem 11 év alatt keletkezik akkora vagyon Magyarországon, mint amennyit jelenleg a világ legnagyobb olajvállalata érhet.

A cég tőzsdei bevezetése már 2016 óta folyamatosan napirenden van. Két évvel ezelőtt a Portfolio arról írt, hogy Szaúd-Arábia fontolgatja, hogy tőzsdére viszi a Saudi Aramco-t. Akkor erről Mohammed bin Salman szaúdi koronaherceg nyilatkozott az Economist gazdasági lapnak. A koronaherceg jelezte, nagyon lelkes és bizakodó a tőzsdei kibocsátást illetően, az erről való döntés pedig a következő néhány hónapban születhet meg.

Azóta eltelt két esztendő és a döntés még mindig nem született meg. Vagy talán mégis? Legutóbb az Aramco vezérigazgatója, Amin H. Nasser a Bloombergnek úgy nyilatkozott, hogy 2018 második felében készen állnak a tőzsdei bevezetésre. Ez arra utal, hogy a szaúdiak pontosan tudják mit akarnak: magasabb olajárat. A Bloomberg-interjút az alábbi veideón nézheti meg.

Az Index is arról ír, hogy Szaúd-Arábia mindenképpen abban érdekelt, hogy az eladás idején magas, vagyis az ő szempontjából kedvező legyen az olajár. Az állami vezetők ezért mindig azt hangsúlyozzák, hogy az esetleges piacra dobás után sem engednek a királyság kormányának árbefolyásoló jogköreiből. Ez részben hazai szabályozást jelent, de Szaúd-Arábia az OPEC, vagyis az olajexportáló országok szövetségének informális vezetője is, és nagy vívmánynak tartja, hogy 2016 novemberében sikerült az OPEC és az azon kívüli olajtermelők részvételével egyfajta termelés-visszafogást tető alá hoznia (ezt a megállapodást azóta kétszer meghosszabbították). Vélhetően a részvényeladásig foggal-körömmel fognak ehhez a rendszerhez ragaszkodni, hiszen a korábban 40 dolláros hordónkénti árat ez a megállapodás segített visszaemelni 70 dollárig.

Azt már tudni lehet, hogy a részvénykibocsátásban a JPMorgan Chase & Co, a Morgan Stanley és a HSBC Holdings Plc segédkezik. Legutóbbi információk arról szóltak, hogy a szaúdi kormány a rijádi tőzsde mellett egy, vagy több külföldi tőzsdén helyezi el az olajtársaság részvényeit. Külföldi helyszínként a New York-i értéktőzsdéről hallani a legtöbbet, ezt a cég azonban nem erősítette meg és piaci információk szerint még mindig versenyben van például London.

De miért kell ennyi pénz? – teszi fel a kérdést az Index újságírója. Szaúd-Arábia a kis öbölmenti államokkal szemben népes (32 millióan lakják), nem olyan könnyű jól tartani a lakosságot. Az olajon kívül nagyon szegény, gyakorlatilag csak a mekkai és medinai zarándokok milliós tömegéből van még külső bevétele, de mégis nagyhatalmi törekvésekkel bír. A fél éve hivatalosan is trónörökössé előlépő, de az apja, Szalmán király alatt már az elmúlt években is a legfontosabb döntések mögött sejtett Mohamed Bin Szalmán koronaherceg ellentmondásos személyiség. Még csak 32 éves, szorgalmas, felkészült, és nagy vívmánya, hogy bátor reformokat igyekszik bevezetni, bizonyára jó szándékból is, de ez azért is fontos, mert a lakosság is ezt követeli, és az uralkodócsalád azért egy kicsit mindig tart az istenadta néptől.

Ha az uralkodó az Aramcot jól el tudná adni, az nagyban segítené az ország transzparenciáját. Ám ha nincsenek gazdasági sikerei, akkor könnyen belebukhat abba, hogy Szaúd-Arábiát a királyi család és a vahabita egyház, vagyis a muszlimok egy szélsőségesebb irányzata vezeti, és utóbbiaknak aligha tetszik a sok nyitás, a változás.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.