Vállalatok

Orbán Viktor elárulta miért szereti a Molt

NRGreport | 2018.03.19. 12:02

Több ok miatt is szeretjük a Molt, az elsőszámú magyar vállalatot – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, amikor Hernádi Zsolttal, a Mol Csoport elnök-vezérigazgatójával és más magasrangú meghívottakkal felavatták a japán JSR és a Mol közös tiszaújvárosi szintetikusgumi-gyárát. Az üzem 2,5 év alatt készült el, mintegy 100 milliárd forintos beruházásról van szó és 160 embernek ad majd munkát, akik többségét már sikerült felvenni – írja a Portfolio.

Orbán Viktor miniszterelnök, Szató Kuni, Japán új budapesti nagykövete, Kavaszaki Koicsi, a japán JSR Corporation ügyvezető igazgatója, Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója és Koncz Ferenc, Szerencs polgármestere (j-b) a Mol Nyrt. tiszaújvárosi szintetikusgumi-gyárának avatásán / MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója avatóbeszédében azt mondta: japán csúcstechnológia érkezett Tiszaújvárosba, a Mol-csoport ezzel a beruházással tovább gyarapította petrolkémiai hálózatát, így a cég a világ egyik leginnovatívabb termékével bővült. A Mol 4,5 milliárd dollárt költ majd el 2030-ig vegyipari fejlesztésekre, a vállalat célja, hogy a petrokémiai alapanyag felhasználását már középtávon hárommillió tonnára növelje és új termékcsoportok piacára is belépjen – tette hozzá Hernádi Zsolt.

Koichi Kawasaki, a japán társaság ügyvezető igazgatója azt mondta: a szintetikus gumigyárban az egyik legkeresettebb vegyipari terméket állítják elő, amelyet elsősorban autóabroncsokat gyártó társaságok használnak fel.

A mai üzemátadó után nyáron beindul a tesztüzem és ősztől beindul a termelés, összesen 160 munkahely keletkezik, a többségüket már felvették – ismertette a menetrendet Hernádi. Visszautalt arra is, hogy a 2013-as butadiéngyár-átadás után a mai a második gyáravató, és a 2030-ig tartó Mol-stratégia részeként ez a mai gyáravató és a 2021-es poliol-üzem együtt mintegy 300 milliárd forintos beruházást jelent majd.

A Molt azért szeretjük, mert a mienk, azaz magyar cég – mondta Orbán Viktor miniszterelnök és több egyéb tényezőt is felsorolt, amiért a kormány szereti a céget. Például azért, mert itthon 8 ezer embernek ad munkát és azért is, mert a magyar energiabiztonság alapja is a cég. Ezek mellett azért is szeretik a céget, mert elég erős ahhoz, hogy idecsábítson más külföldi nagybefektetőket. Mindezek mellett azért is szereti a kormány, mert nagy adóbefizető és világos jövőképe van. Orbán kijelentette azt is, hogy a Mol az elsőszámú nemzeti vállalat és látja benne a nemzeti kultúrát, illetve az innovációs képességet is – írja a Portfolio.

A butadién előállítása zárt technológiai rendszerben történik, a környezetbe káros anyag nem kerül, az üzem megépülésével Tiszaújváros és térsége környezeti terhelése nem növekszik. A gyár évente 60 ezer tonna műgumit gyárt, ami 50 millió gumiabroncs gyártásához elegendő alapanyag.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.