Szabályozás

Jelentős energiamegtakarítás érhető el a háztartásoknál

NRGreport | 2018.04.09. 10:09

Az Otthon melege programban eddig tíz energetikai korszerűsítési pályázatot írt ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A túljelentkezések ellenére minden nyertes megkapta a támogatást.

Népszerű pályázatokkal működött az elmúlt időszakban az Otthon melege program, amelynek az eredetileg megszabott keretét utóbb akkora összeggel egészítette ki a fejlesztési tárca, hogy minden támogatási igényt fedezni lehetett – írja a Magyar Időkre hivatkozva a család.hu. A kormányzati program egyes fejezeteinek célja, hogy a lakosság a piacinál jóval kedvezőbb áron cserélhesse le elöregedett, magas energiafogyasztású háztartási nagygépeit, korszerűtlen nyílászáróit vagy fűtési rendszerét, illetve szigetelhesse családi házát.

A fejlesztésekkel a háztartások jelentős energiamegtakarítást érhettek el. Az energiahatékonyság növelésével tartósan és jelentősen csökken az áram- és a gázszámla. A pályázati segítséggel beszerzett energiahatékony hűtő- vagy fagyasztókészülékek, mosó- és szárítógépek például évente mintegy tízmilliárd forintnyi megtakarítást eredményeznek a háztartásokban. A támogatásokkal megvalósult kisebb-nagyobb beruházások túlmutatnak a háztartások segítésén is: ha a lakosság kevesebb energiát használ fel, azáltal csökken az ország karbonlábnyoma. Ez annyit tesz, hogy az egy főre eső szén-dioxid-kibocsátás mérséklődik, tehát a légkör üvegházgáz-terhelése is, vagyis ha apró lépésekkel is, de lassíthatjuk a globális felmelegedés ütemét.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy az energiahatékonyság növelésével Magyarország könnyebben teljesítheti az Európai Uniónak vállalt és a Nemzeti energiastratégiában kitűzött céljai elérését. Az erőfeszítések ráadásul duplán kifizetődnek: minél kevesebb szén-dioxidot bocsát ki az ország, annál több karbonkvótát értékesíthet a határértéket túllépő államoknak. A kvótabevétel felével a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium rendelkezik, mégpedig úgy, hogy az Otthon melege programba forgatja. A másik felét a Nemzetgazdasági Minisztérium fordítja az elektromos közlekedés terjesztésére, támogatására.

Az Otthon melege program három pályázattal indult 2014 szeptemberében. Fűtéskorszerűsítésre, kazáncserére legfeljebb 650 ezer forintot, hűtő- és fagyasztógépre pedig 25-35 ezer forintot lehetett igényelni az új termék energiahatékonysági kategóriája szerint. Kiírták emellett a nyílászárók cseréjét, árnyékolók felszerelésének támogatását célzó pályázatot is. A lakásonként adható támogatás egyszerű nyílászárócsere esetén bruttó 450 ezer volt, de ha ezt kombinálták árnyékoló szerkezettel, 520 ezer forintot lehetett elszámolni. Összesen 2,7 milliárd forintot meghaladó összeg jutott ezekre a támogatásokra, később a hűtőcserére további hatvanmillió forintot hagytak jóvá.

A következő év áprilisában társasházak pályázhattak komplex energetikai felújításukhoz anyagi segítségért, a keretösszeg tízmilliárd forint volt, ötvenszázalékos támogatási intenzitással, mindez lakásonként 300-650 ezer forintot jelentett. Később 11,8 milliárd forintra egészült ki a keret. Nem sokkal ezután mosógépcsere-programot írt ki az NFM, ezúttal ötszázmillió forint állt rendelkezésre, az elérhető támogatás pedig – ismét az új gép energiakategóriájától függően – 25-45 ezer forint közötti volt.

Nem kevesebb, mint 15 milliárd forintot szánt a tárca a Kádár-kockáknak csúfolt, rendkívül rossz energiahatékonysági mutatójú családi házak korszerűsítésére 2016 nyarától. Házanként hárommillió forintot lehetett igényelni, negyvenszázalékos önrész és tízszázalékos kamatmentes hitel mellett. Emellett másfél milliárd forint jutott ismét hűtők és fagyasztók, valamint kombinált berendezések cseréjére úgy, hogy időközben az első hűtőpályázat keretét 627 millióról 3,3 milliárd forintra emelték.

A múlt év elején gázkazánok és -konvektorok cseréjét támogató program indult. A kazánokra szánt keret három és fél milliárd forint volt, a konvektorokra pedig kétmilliárd jutott, az eredeti összeg megemelése után. A konvektorok cseréjénél nyolcvanszázalékos volt a támogatási intenzitás, tekintettel arra, hogy jellemzően időseknél működnek ezek a készülékek.

Legfeljebb ötszázezer forintot lehetett igényelni a beruházásokra, négyezernél is több készüléket cseréltek le korszerűbbre, biztonságosabbra. A tavalyi pályázatok sorába belefért még egy újabb háztartási gépcsere, ezúttal hűtők és mosógépek vásárlásához lehetett támogatást igényelni a 2,6 millliárdosra kiegészített keret erejéig.

Összesen 27 milliárd forintot meghaladó összeg került az Otthon melege pályázatok segítségével a magyar családokhoz. A sikeres pályázók korszerűbb háztartási nagygépeket, biztonságosabb és takarékosabb fűtőberendezéseket, energetikailag hatékonyabb otthonokat tudhatnak magukénak. Ezenfelül tartósan és jelentősen alacsonyabb rezsiköltségekkel számolhatnak.

  NRGreport
Címkék
#Otthon Melege Program  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.