NRGreport
Menü

Megtört a jég: bemondták a 100 dolláros olajárat

A Bank of America becslése szerint jövőre elképzelhető, hogy eléri a 100 dollárt az olaj hordónkénti ára, miután az iráni és venezuelai készletekkel kapcsolatos kockázatok felhajtják az árakat. Legutóbb 2014-ben láthattuk 100 dollár vagy afelett az olaj árfolyamát - írja a Bloomberg.

Az amerikai nagybank szerint a Brent futures ára a mostani 77 dollárról 90-ig mehet fel 2019 második negyedévében, miután a világ olajkészlete folyamatosan apad. A bank szerint ez árnyékot vet az OPEC élénkülő kitermelésre vonatkozó előrejelzéseire, ráadásul ott vannak az amerikai szankciók Iránra gyakorolt hatásai is, mellyel könnyen lehet, hogy az olaj ára ismét visszatalál a 100 dollárhoz. 

Megtört a jég: bemondták a 100 dolláros olajárat


A Brent 3 éve nem látott szintre került, miután Donald Trump amerikai elnök a szankciók újbóli kivetéséről beszélt Iránnal szemben, ez pedig felveti a kockázatát annak, hogy még inkább csökkennek az olajkészletek.

Más Wall Street-i bankok is pozitív kilátással bírnak az olaj árfolyamával kapcsolatban, de eddig még egyik bank sem becsült olyan magas árat, mint most a Bank of America. A Goldman Sachs becslései szerint a Brent 82,5 dollárig megy fel a következő hónapokban, de szerintük 2019-ben ismét kifullad a lendület.