Innováció

Minden önvezető lesz, aminek kereke van, még a motor is?

NRGreport | 2018.06.18. 15:23

Felülnél egy önvezető motorra? Komoly fejlesztések indultak meg annak érdekében, hogy ez mihamarabb valós kérdéssé váljon. Az autókkal és a kamionokkal szemben a motor automatizálásában nyilvánvalóan az adja a legkomolyabb feladatot, hogy két keréken kell navigálni, és az utasok sokkal jobban ki vannak téve az esetleges balesetek következményeinek.

Az egyik nagyágyú a Bosch, amelyik nemrég bejelentette, hogy elkezdte az olyan vezetést segítő rendszerek fejlesztését, mint például a fékező vagy gyorsító asszisztens. Ez nem olyan egyszerű, mint az autóknál, hiszen gyorsítás vagy lassítás közben az arra fel nem készült vezető könnyen kibillenhet a nyeregből. Az automata vészfék funkció könnyen gyilkos eszköz lehet, ezért inkább csak finom sebességváltoztatással kísérleteznek.

A fejlesztések lépésről lépésre haladnak, és még csak gyerekcipőben járnak. Ahogy a Recode írja, egy izraeli startup vállalkozás, a Ride Vision például azzal kezdi, hogy viszonylag egyszerű módon a környezetét 360 fokban pásztázni képes járművé teszi a motort, a felszerelt kamerák jeleznek, ha a motoros túl közel érne valamihez. Első körben a visszapillantó tükörre szerelt lámpák gyulladnak ki figyelmeztetésül.

Forrás: Ride Vision – CAT ™

Mivel azonban a motorozás elsősorban a jó időhöz kapcsolódik, a fejlesztések egyszerűbbek is lehetnek, mert a rendszereknek nem kell az esős-havas körülményekhez vagy a nagyon hideg időhöz is alkalmazkodniuk.

Úgy tűnik, hogy egyelőre nem dőlt el, melyik üzleti modell lesz a meghatározó: a kiegészítőket maguk a fejlesztők is árulhatják a meglévő motorokhoz, de persze a motorgyártóknak is eladhatják, amelyek eleve beépítik azokat a modelljeikbe. Mivel a fejlesztési költségek alacsonyabbak, mint az autóknál, elképzelhető, hogy a technológiai cégek legalább részben maguknál szeretnék tartani a piac egy részét, és az első verzióval is megpróbálkoznak.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.