Vállalatok

Megduplázódott a Gazprom Nyeft nyeresége

NRGreport | 2018.08.17. 14:37

A második negyedévben a magasabb olajáraknak és a megnövekedett kitermelésnek köszönhetően közel megduplázta nyereségét az orosz Gazprom Nyeft, a Gazprom földgázipari konszern nyersolajipari üzletága.

A második negyedévben a Gazprom Nyeft 617,1 milliárd rubel, az egy évvel korábbinál harminc százalékkal magasabb értékesítési árbevétel mellett, 69 százalékkal 193,1 milliárd rubelre növelte adózás, kamatfizetés és értékcsökkenési leírás előtti (EBITDA) üzleti eredményét. Nyeresége pedig közel duplájára, 96,8 milliárd rubelre (1,26 milliárd euró) növekedett.

A Gazprom Nyeft olajtermelése az év első felében 0,6 százalékkal csökkent, a második negyedévben viszont 3,6 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest.

A második negyedévi növekedés a cég iraki olajmező-érdekeltsége nagyobb termelésének, valamint az Articgas érdekeltségben megnövekedett részesedésnek, illetve naptári hatásnak volt tulajdonítható.

A Gazprom moszkvai székháza
Fotó: AFP / Sefa Karacan / Anadolu Agency

Júliusban Oroszország bejelentette, hogy az év második felében növeli olajtermelését az OPEC és a kartellen kívüli nagy olajtermelő országok között a világpiaci egyensúly helyreállítása érdekében önként vállalt termeléskorlátozás keretének a mérsékléséről létrejött megállapodással összhangban.

 

  NRGreport
Címkék
#Gazprom   #Gazprom Nyeft   #olaj   #olajipar   #Oroszország  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.