Szabályozás

Ismét válságba lökhetnek egy kulcsfontosságú iparágat az amerikai szankciók

NRGreport | 2018.09.12. 13:55

Újabb válság felé tart az alumíniumipar, ugyanis az Egyesült Államok továbbra is szankciókkal sújtja a világ második legnagyobb alumíniumgyártóját, az orosz Ruszalt, amely így kiszorulhat arról az éves iparági fórumról, ahol a jövőbeli megrendelésekről is tárgyalnak az ágazat szereplői – írja a Bloomberg nyomán a g7.24.hu.

Az USA idén áprilisban politikai okok miatt vezetett be szankciókat az orosz vállalattal szemben. Később az amerikai hatóságok a már aláírt szerződésekkel rendelkező Ruszal-ügyfeleknek október 23-ig engedélyezték, hogy üzleteljenek a céggel, ám az új szerződések megkötését már tavasztól megtiltották.

Ugyan a cég folyamatos kapcsolatban van az amerikai hatóságokkal, egyelőre nincs utalás arra, hogy mikor egyezhet meg a két fél. Amennyiben az amerikai pénzügyminisztérium nem oldja fel a Ruszal elleni szankciókat, a Kínán kívüli legnagyobb alumíniumgyártó új megrendelések hiányában a termelés visszafogására kényszerülhet. Pedig alumíniumra az autóipartól kezdve a repülőgépgyártásig rengeteg feldolgozóipari ágazatban szükség van, és a Ruszal kulcsfontosságú szereplője a globális ellátási láncnak.

Az iparág még mindig nyögi az áprilisi válságát, amikor az USA bejelentette a szankciókat. Ugyan a piacok kicsit megnyugodtak, amikor október 23-ig kitolták a határidőt, de a dátum egyre közelebb van. Az iparágban az éves beszállítói szerződéseket jellemzően a Metal Bulletin elnevezésű alumíniumipari konferencián tárgyalják meg, amit a héten rendeznek meg Németországban.

A fenyegető kínálati sokk egyelőre nem épült be az alumínium piaci árába, amely most ugyanazon a szinten van, mint mielőtt a szankciókat bejelentették. A befektetők a jelek szerint hisznek az amerikai pénzügyminisztériumnak, hogy nem a Ruszal dolgozóit vagy a globális alumíniumpiacot akarják büntetni, csak a vállalat tulajdonosát, a milliárdos orosz oligarchát, Oleg Gyeripaszkát.

Más a helyzet az alumínium-előállításhoz szükséges nyersanyag, a timföld (alumínium-oxid) esetében, amely mindenkori csúcsa felé tart. A Ruszal által szállított úgynevezett értéknövelt alumíniumtermékek ára is az egekben jár, és a vásárlók igyekeznek a vállalat versenytársaival szerződéseket kötni.

Az opciókkal kereskedő tréderek is készülnek a piaci turbulenciára, ugyanis az alumíniumopciók árából visszaszámított volatilitás – amely mérőszám a befektetés kockázatosságát hivatott jelezni – ismét az áprilisi rekordjai felé tart.

Azért van még esély rá, hogy az iparág elkerülje a válságot. A Ruszal egyik részvényese, az En+ Group egy javaslatot dolgozott ki, ami lazítaná Gyeripaszka befolyását a vállalatra, és az amerikai pénzügyminisztérium is hangsúlyozta: hajlik a megegyezésre, hogy a vállalat elkerülje a piacvesztést.

Azonban a novemberi kongresszusi választások előtt az USA és Oroszország közötti viszály egyre csak mélyül, ami miatt többen attól tartanak, hogy a pénzügyminisztérium számára politikailag kényelmetlen lehet az októberi határidő előtt eltörölni a szankciókat.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.