Fenntarthatóság

Hihetetlen rekordokat döntenek az elektromos autók Norvégiában

NRGreport | 2018.10.04. 15:16

Szépen lassan kezdünk hozzászokni, hogy Európa legjelentősebb villanyautó-piacaként Norvégia időről időre meglepi a világot néhány elképesztő adattal arról, hogy milyen magas szinten is áll az elektromos közlekedés tekintetében, és most, hogy nyilvánosságra kerültek a szeptemberi gépjármű-értékesítésről szóló statisztikák, ismételten szembesülhetnek vele valamennyi ország és állam döntéshozói, hogy bizony az elektromos átállás egyáltalán nem lehetetlen, és a követendő példa ott, messze északon keresendő.

A hivatalos regisztrációs adatok ugyanis azt mutatják, hogy az elektromos meghajtású személygépjárművek ismételten új rekordot döntöttek az újonnan vásárolt autók között: múlt hónapban összesen 10 620 vadonatúj kocsi került forgalomba, melynek majdnem fele, egész pontosan 45%-a tisztán villanyos, ami 4810 darab zéró emissziós járművet jelent, 954 darabbal többet, mint 2017 szeptemberében.

A környezetbarát kisteherautók száma is szépet nőtt tavalyhoz képest: míg akkor 73 darab ilyen négykerekű állt szolgálatba, most 174 villanyos kisteherautót vásároltak a norvégok. Amennyiben a teljesen elektromos személygépkocsikhoz a plug-in hibrideket is hozzácsapjuk, akkor az arányuk 60%-ra ugrik az összes újonnan regisztrált autó között, amivel együtt az is megfigyelhető, hogy a tisztán villanyosok kezdik elhódítani a piacot a konnektoros hibridek elől.

Gyakori látvány a skandináv tájakon – egy Model S hasít a hóban. Forrás: Tesla

Az átlagos szén-dioxid-kibocsátás is soha nem látott mélypontra, 55 gramm/kilométerre süllyedt, ami a WLTP szabvány megjelenésének köszönhető, ugyanis a szigorúbb tesztek magasabb fogyasztást és emissziót jelentenek, ami pedig adónövekedést jelent a belsőégésű motoros járművek számára, elősegítve az elektromos meghajtású gépkocsik terjedését.

Az újonnan regisztrált személygépkocsik átlagos CO2-kibocsátása egy évvel ezelőtt 16 g/km-rel magasabb volt a mostaninál. Øyvind Solberg Thorsen, az adatokat közzétevő Opplysningsrådet for Veitrafikken AS igazgatója hozzátette, hogy ugyan a norvégok hozzá vannak szokva az átlagos kibocsátási érték folyamatos, hónapról hónapra történő csökkenéséhez, ez a zuhanás még őket is meglepte.

A statisztikákból az is kiderül, hogy a dízeles autók mindössze 12,4%-os részesedést tudtak megszerezni, ami nem meglepő módon jelentős csökkenés a korábbi évekhez képest.

A Tesla természetesen ott mosolyog a villanyautók eladási listájának élén, összesen 2016 darab kiszállítással szeptemberben, és mindezt úgy, hogy a Model 3 még csak meg sem érkezett a kontinensre.

Képzeljük el, mi lesz Norvégiában, amikor a legolcsóbb Tesla, az Audi e-tron, és a Mercedes-Benz EQ C is megjelennek az utakon.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.