Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Nagyban fejlesztik a jövő autóit – De ki kivel van?

NRGreport | 2018.10.05. 15:11

Az önvezető autók fejlesztése soha nem látott együttműködéseket hoz az autógyártók és a tech cégek között, a vállalatok keresik a lehetőségeit annak, hogy csökkentsék a fejlesztések költségeit, és megosszák a kockázatokat. A jelenleg is zajló Párizsi Autószalon alatt sorra jönnek a bejelentések újabb partnerségekről, a Portfolio összegyűjtötte, hogy ki kivel állt eddig össze az iparágban.

Honda – GM

Honda a General Motors-szal dolgozik együtt a jövőben az önvezető technológián – jelentette be szerdán a két cég. Ezt az együttműködést megpecsételendő a Honda 2,75 milliárd dollárt tesz a General Motors önvezető részlegébe (750 millió dollárt most, további 2 milliárd dollárt a következő két évben), a Cruise-ba, amiért cserébe egy 5,7 százalékos részesedést kap a japán autógyártó. Pár hónappal ezelőtt a japán Softbank is beszállt a GM önvezető részlegébe, szintén több mint 2 milliárd dollárral (ők 19,6 százalékos részesedést terveznek szerezni benne).

Így a Cruise már közel hasonló erőforrásokkal vetheti bele magát az önvezető platform fejlesztésébe, mint amivel a Google-höz tartozó Waymo operál. A cég, amit 2016 márciusában 1 milliárd dollárért vett meg a GM, most a Honda befektetése alapján beárazva 14,6 milliárd dollárt érhet, ez a GM jelenlegi piaci kapitalizációjának negyede. Szükség is van a pénzre, mert a szektorban mindenkinek agresszív terjeszkedési tervei vannak.

Most a Honda 2019-re tervezi az első modellek bemutatását. A Honda egy olyan járművet szeretne, ami valóban önvezető, nem pedig egy átépített autót vezetéstámogatással. A GM és a Honda együttműködése kiterjed a hidrogéncellás elektromos autókra is, amelyeket 2020-tól lehet majd megvásárolni.

Januárban a GM benyújtotta a kérelmét egy olyan jármű engedélyeztetésére, ami nem rendelkezik kormánnyal, fékpedállal vagy gázpedállal. A tervek szerint a járműmegosztó szolgáltatást működtetnének vele. Most a GM Cruise-nak egy 100 Chevrolet Bolt-ból álló flottája van, amelyeket Cruise AV-re neveztek át.

Waymo

A Honda korábban a Waymoval is tárgyalt, de végül nem jelentettek be semmilyen komolyabb együttműködést. A Waymo a Fiat Chryslerrel és a Jaguar Land Roverrel van megállapodása, aminek keretein belül több tízezer járművet szerelhet fel az önvezető rendszerével.

Softbank – Toyota

Softbank nem csak a General Motors-szal, de a Toyotával is szövetkezett, a két cég ma jelentette be, hogy közösen fejlesztenének olyan autós szolgáltatásokat, amelyek önvezető technológián alapulnak. A közös vállalat viszonylag kis, 2 milliárd japán jenes (17,5 milliárd dollár) tőkével indul és először a japán piacra fókuszálnak majd. Nem csak szimpla önvezető autók szerepelnek a terveik között, de olyan járművek is, amelyek például mobil üzletekként, vagy akár kórházakként használhatók. Míg a Softbank elsősorban finanszírozó partnerként vesz részt ezekben a partnerségekben, addig a két autógyártó közötti együttműködés során a két vállalat megoszthatja egymással a járművek és a rendszerek fejlesztéseit is. Ebben az esetben a Softbank biztosítja majd a technológiát, amivel összegyűjtik és elemzik az adatokat, amiben távközlési cégként már nagy tapasztalata van.

A Softbank igyekszik az olyan feltörekvő területekre betörni, mint a mesterséges intelligencia, vagy az önvezetés, erre a célra létre is hozott korábban egy 100 milliárd dolláros alapot.

BMW

BMW-nek számos partnere van az önvezető autók fejlesztésében, például a chipgyártó Intellel, az alkatrészgyártó Aptivval és a Magna Internationallel. A cég igazgatósági tagja szerint versenytársak és közösségi autómegosztó cégek is csatlakozhatnak a konzorciumhoz, ahogy az iparági profitok elkezdenek csökkenni.

Daimler – Renault

Daimler és a Renault már régóta partnerek, 8 éve megkezdték a közös munkát a kisebb autók és teherszállító járművek fejlesztésén. A párizsi autókiállításon jelentették be, hogy az együttműködést kiterjesztik az önvezető autókra és az akkumulátorok fejlesztésére.

Microsoft

A technológiai óriások általában több partnerrel is együtt dolgoznak. Régóta vannak pletykák az Apple önvezető technológiájáról, de erről egyelőre semmi konkrétumot nem lehet tudni. A Microsoft több autógyártóval is összeállt, hogy internetre kapcsolt önvezető autót fejlesszenek, a partnerei között van a BMW, a Ford, a Renault-Nissan, a Toyota és a Volvo is, de a kínai internetes óriással, a Baiduval szintén együttműködik. A Baidu egy olyan nyílt forráskódú platformot fejlesztene, ami a reményei szerint az önvezető autók "Androidja" lesz.

Amazon

Az Amazon a hatékony csomagszállítás miatt érdekelt az önvezető technológiák fejlesztésében. A Toyotával hozott tető alá egy megállapodást még januárban egy önvezető jármű fejlesztéséről.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.