Vállalatok

2019-től jöhet a gáz Romániából Magyarországra

NRGreport | 2018.10.09. 07:08

Kivitelezési fázisban van a két 4,5 MW-os kompresszor gépegység áttelepítésével létrejövő új kompresszorállomás Csanádpalotán, ami lehetővé teszi, hogy Romániából 2019 végétől évi 1,75 milliárd köbméternyi gázt lehessen szállítani Magyarországra. 

Magyarország számára az ellátásbiztonság, a régiós energiapiac fejlődése és a kétoldalú energetikai kapcsolatok szempontjából is kiemelten fontosak a magyar-román földgázvezetékhez kapcsolódó beruházások – mondta Kaderják Péter energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár a BRUA gázvezeték projekt csanádpalotai kompresszorállomásán megtartott helyszínbejáráson.

Az államtitkár szerint az FGSZ Földgázszállító Zrt. rendelkezik mindazon feltételekkel, melyekkel határidőn belül végrehajthatók a jövőben növekvő román-magyar földgázszállításhoz szükséges magyar oldali fejlesztések.

A határkeresztező vezeték Románia irányában már ma is képes ekkora mennyiség kiszállítására, a román és magyar gázhálózatot összekötő határkeresztező vezeték jelenleg is használatban van, napi szinten zajlik a gázszállítás. A megvalósuló fejlesztésekkel azonban az ország délkeleti határán a jelenleginél jóval nagyobb mennyiségű kétirányú gázszállítás biztosítható, így a jövőben lehetővé válhat a romániai mellett egyéb gázforrások régiónkba történő eljuttatása is – mondta Terhes Kristóf, az FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye alapján a BRUA gázvezeték projekt csanádpalotai kompresszorállomásán megtartott helyszínbejáráson Marius Gabriel Lazurca, Románia magyarországi nagykövete és Ságvári Pál energiabiztonságért felelős utazó nagykövet is részt vett.

  NRGreport
Címkék
#BRUA   #FGSZ Zrt.   #földgáz   #gázellátás   #Románia  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.