Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Az ipari ingatlanok alig harmada energiahatékony egy felmérés szerint

NRGreport | 2018.10.16. 12:02

A bérbeadási céllal épített magyarországi ipari ingatlanok csupán harmada, mintegy 2,1 millió négyzetméternyi raktár, csarnok és logisztikai központ tekinthető energiahatékonysági szempontból korszerűnek – derül ki a Knauf Insulation és a Raktár.info szakmai portál közös, MTI-nek hétfőn megküldött felméréséből.

A felmérés szerint ezzel Magyarország a lakosság arányához viszonyítva – Csehország után, de Lengyelország előtt – második Közép-Európában. 

A kutatás rávilágít arra is, hogy az ipari ingatlanok energiahatékonysága közötti különbségek a bérleti és üzemeltetési díjakban is megmutatkoznak.

A bérleti díjak emelkedésének dinamikája 2018 első felében tovább nőtt. A modern, kitűnő helyen lévő, korszerű műszaki színvonalú, gyorsan variálható belterű, irodákat és szolgáltató egységeket is magába foglaló ipari/logisztikai ingatlan kínálati bérleti díja négyzetméterenként már jellemzően 4,3-4,5 euró.

Ezzel szemben a régi ipari ingatlanok bérleti díja – lokációtól, állapottól, mérettől és műszaki lehetőségektől függően – akár fele vagy negyede is lehet egy korszerű, energiahatékony ipari épület bérleti díjának, a magasabb rezsiköltség miatt.

Az elemzés szerint Budapesten és környékén már alig hirdetnek kiadó vagy eladó csarnokot, raktárt vagy logisztikai központot. Az országnak ezen a részén már leginkább csak a 100 négyzetméter alatti vagy pedig 1000-5000 négyzetméter közötti ipari épületekben van még szabad kapacitás, elvétve lehet csak 500-1000 négyzetméteres és 5000 négyzetméter feletti ingatanokat találni.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.