Fenntarthatóság

Az igazi rezsicsökkentés: minden eddiginél olcsóbb lehet a szélenergia

NRGreport | 2018.11.28. 11:24

Az Európai Unió által finanszírozott EcoSwing nevű projektnek köszönhetően közel 60 százalékkal lehet olcsóbb a szélturbinák előállítása, ez pedig a szélenergia árára is komoly hatást gyakorol majd – írja a hvg.hu.

Igazi bombahírt jelentett be a nyár közepén a Lazard befektetési tanácsadó cég, amikor közzétette legújabb felmérését. Kiderült, az egyik legolcsóbb energia lett a napenergia, és csak egy olyan energiaforrás van, amely esetében nála is kevesebbe kerül 1 MWh előállítása: ez a szélenergia. A turbinák dolgoznak is rendesen, van azonban velük egy apró probléma. A megépítésük költségét egy ponton túl nem lehet leszorítani, mert nagyjából 1 tonnányi ritkaföldfémre van szükség az elkészítésükhöz turbinánként. A jelek szerint viszont ezen a téren is áttörés jöhet.

Chemistry World beszámolója szerint az Európai Unió által finanszírozott EcoSwing nevű projektben egy olyan szupravezető szalagot fejlesztettek ki, ami radikálisan csökkentheti a szélerőművek gyártási költségeit is. A projekt keretében Dániában alakítottak át egy szélturbinát, és kiderült, hogy a szalagnak köszönhetően elég csupán 1 kg a ritkaföldfémből. Ez azt jelenti, hogy a korábbi 45,5 dollár/kg (kb. 12 800 forint/kg) helyett csupán 18,5 dollár/kg (kb. 5200 forint/kg) az előállítási költség.

© EcoSwing

© EcoSwing

További jó hír, hogy ezzel a méret és a súly is csökkenhet. A Twentei Egyetem szakembere, Marc Dhalle szerint ugyanannyi energia fele olyan nehéz erőműből is kihozható, mint amit eddig építettek. A szalag egy kerámia szupravezető rétegből, valamint gadolínium-bárium-réz-oxidból áll. A hátuljára acél, valamint magnézium-oxid és ezüstréteg került.

© EcoSwing

© EcoSwing

© EcoSwing

Az anyaggal jelenleg csak kísérleteznek, a terv, hogy egy agresszívebb kialakítású turbinával még jobban ki tudják használni a kisebb és könnyebb technológia előnyeit. Ha beválik a technológia, összességében még a mostaninál is olcsóbbá válhat 1 MWh szélenergia előállítása.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.