Rezsi

Mit kell átgondolni bojlervásárlásnál? Nem csak a méret számít

NRGreport | 2019.05.07. 09:04

A magyar emberek 66%-a bojlerrel készít magának otthon meleg vizet, sokan mégsem tudják, hogyan is kell kiválasztani úgy egy villanybojlert, hogy az a lehető legtakarékosabb megoldást nyújtsa, így a régi készülék meghibásodásakor tanácstalanul állnak az elektronikai szaküzletben.

bojler-vasalas

Ilyenkor hiba lehet az előző készülék űrtartalma alapján dönteni, ez ugyanis – azon felül, hogy valószínűleg sokkal elavultabb – a vízkövesedés miatt kevesebb meleg vizet állíthatott elő, mint amennyit egy új készülék tudna.

Akkor mi alapján válasszunk villanybojlert?

A villanybojler kiválasztásakor mindig a teljes család igényeit kell szem előtt tartani. Általában abból érdemes kiindulni, hogy egy ember nagyjából átlagosan 50 liter vizet fogyaszt naponta – ebben azonban benne van az ivóvíz, a kézmosás, a mosogatás és a fürdés is. Tehát ez nem jelenti azt, hogy egy kétszemélyes háztartásba 100 literes bojler kellene. Sőt, egy 80 literes mellett valószínűleg még bőven marad is meleg víz, ha mégis kevésnek bizonyulna, a hőfokkal lehet növelni a kinyerhető vízmennyiséget.

bojler-homerseklet

A bojlerek úgy tudnak több meleg vizet előállítani, ha folyamatosan forró a bennük lévő víz, tehát maximális hőfokon üzemelnek. A 80 literes tartályban lévő, 70 fokos meleg víz a hideggel keverve több kellemes, fürdő-hőmérsékletű langyos vizet ad ki, mint mondjuk ugyanennyi 50 fokos víz. A bojler kapacitása így akár már egy harmadik fő számára is elég lehet, persze attól függően, mennyire figyelnek a család tagjai a mértékletes fogyasztásra. Azonban minél magasabb a víz hőfoka, annál több áramot fogyaszt a készülék.

Energiafelhasználás szempontjából a legtakarékosabb megoldás az, ha az ember alacsonyabb hőfokon tartja a vizet. Ilyenkor ugyan kevesebb áram fogy, de az előállítható meleg víz mennyisége is kevesebb valamelyest. Az alacsony hőfok azért is jó, mert a forró víz elősegíti a vízkövesedést. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy a bojler hőfoka ne legyen alacsonyabb 50 foknál, mert az már kedvez a baktériumoknak.

A megfelelő hőfok mellett az is kifejezetten fontos, hogy rendszeres karbantartással biztosítsa az ember a készülék optimális működését, ugyanis a korrózió és a vízkőlerakódás hatására csökkenhet a bojler hatékonysága. Ha vízkő rakódik a fűtőszálra, a hőnek több centis lerakódásfalon kell átküzdenie magát, hogy melegíteni kezdhesse a vizet, így több áramot fogyaszt a készülék.

Az sem utolsó szempont, hogy hova akarja az ember elhelyezni a bojlert, mert minél messzebb van a felhasználás helyétől, annál kevésbé energiahatékony. Amikor nem használja a meleg vizet, a már kiengedett mennyiség a vízcsövekben reked, és ott lehűl, így akár litereket is veszíthet, ha túl messze van a bojler a csapolóegységtől.

 

A képek forrása: Getty Images.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.