Trading

Szerbia felől érkezhet akár az összes gáz

NRGreport | 2019.06.12. 09:03

Az energiahivatal feltételekkel hozzájárult, hogy létrejöjjön az ország éves gázigényének nagyjából megfelelő importkapacitás a magyar–szerb határon. A projekt kellő piaci érdeklődés híján is megvalósulhat, ellátásbiztonsági okból.

A Magyarországon felhasznált földgáznak akár az egésze is Szerbia felől érkezhet 2022 októberétől, ha az FGSZ Földgázszállító Zrt. megvalósítja a tízéves fejlesztési tervének erre vonatkozó részét. Az évi 9,8 milliárd köbméteres importot lehetővé tévő kapacitás létrehozását a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) több feltétellel, de jóváhagyta. Az országban tavaly mintegy 9,9 milliárd köbméter gáz fogyott az előzetes adatok szerint, ebbe már beleértendő a belföldi termelésű szénhidrogén is.

Alaphelyzetben Magyarországnak nem lenne szüksége ekkora Szerbia felőli behozatalra (és a beruházással kapcsolatos kiadásokra), hiszen a délről remélt orosz gáz behozható Ukrajna felől is a meglévő vezetékeken, amelyek kihasználtsága ráadásul csökkenne az új útvonal üzembe helyezésével. Az FGSZ terveiben azért hangsúlyos mégis a szerbiai fejlesztés, és a hivatal is azért támogatja, mert készülni kell azokra az évekre, amikor az oroszországi Gazprom Ukrajna elkerülésével kívánja gázzal ellátni Európát. Ennek jele lehet, hogy máig nem írták alá a jövő évre vonatkozó orosz–ukrán tranzitszerződést, viszont soha nem tapasztalt lendülettel töltik a hazai – mellette az
európai – gáztárolókat.

Fotó: MTI / Balázs Attila

Mindazonáltal a MEKH jóváhagyása csak akkor él, ha az FGSZ sikerrel veri dobra a magyar–szerb határpont kapacitásait az október 29-ig megindítandó aukcióján, de előtte még letesz a hivatal asztalára egy olyan tervet is, amelynek alapján a beruházása 2022. október 1-jére alkalmas lesz a kereskedelmi üzemre.

 

teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.