Vállalatok

Tovább növekedhet a magyar energiacég, a MET

NRGreport | 2019.12.10. 06:19

A svájci központú magyar energetikai cég az elkövetkező három évben legalább 1 milliárd eurót költhet akvizíciókra, épp ezért volt szükség a Keppel tulajdonosi bevonására – fejtette ki a Reutersnek Lakatos Benjamin, a MET első embere. Mellesleg kiderült, 53 millió euróért vásárolta meg a MET 20 százalékát a Keppel – összegzi a Portfolio.

A MET vezérigazgatója szerint a következő hónapban zárulhat a tranzakció, mely szerint a Keppel 20 százalékos tulajdont szerez a MET-ben.

A TRANZAKCIÓ 53 MILLIÓ EURÓ VOLT, MELY ÍGY A MET EGÉSZÉT 265 MILLIÓ EURÓRA ÉRTÉKELI.

Lakatos Benjamin szerint ilyen kis méretben lehetetlen versenyezni az Európai piacon. A MET vezér elárulta a Reutersnek, hogy

"olyanok voltunk eddig mint egy kisgyermek, akinek lábujjhegyre kellett állnia, hogy lássa mi van az asztalon."

A Keppel partnerség biztosítja a MET számára a megfelelő tőkeerőt, hogy nagyobb akvizíciók végrehajtására legyen képes a társaság.

Lakatos Benjamin elárulta, 2-5 nagyobb akvizíciót szeretne végrehajtani az európai villamosenergia és gázpiacokon, kivételt képeznek azonban a gázkutatási és -szállítási projektek. A MET kiemelt figyelmet szán a nyugat-európai LNG (cseppfolyósított földgáz) lehetőségeknek, és elsősorban Olasz- és Spanyolországot favorizálná, ahol már rendelkezik megfelelő ügyfélbázissal. Ahol lehetséges, ott szívesen lefedné a teljes energetikai értékláncot.  

Lakatos Benjamin reményét fejezte ki, hogy az elkövetkező 3-5 évben a jelenleg erősen oroszoktól függő kelet-európai régiónak sikerül diverzifikálnia energiabeszerzéseit. Jelentős megújuló termelés érkezhet ezen országokba a közeljövőben, új gázvezetékek fognak elkészülni, fel fog épülni a horvát LNG terminál, és fekete-tengeri Neptun gázmező is termelésbe állhat. Mindezek következtében pedig a kelet-európai energiapiac egyre kevésbé lesz politikai kérdés, és az állam inkább szabályozó szerepet tölthet be.

"Nagyszámú meteorológus alkalmazottra lesz szükségem középtávon"

– emelte ki Lakatos, utalva a csoport megújuló energetikai érdekeltségeire. A MET-nek már van egy naperőműparkja Százhalombattán a Dunamenti Erőmű mellett, emellett pedig szélerőműparkja is van Szerbiában, melyet a Gazprom egyik leányvállalatával közösen üzemeltet.

Lakatos hangsúlyozta Oroszország megkerülhetetlen szerepét a régióban, és szívesen kötne több ügyletet is a Gazprommal a jövőben.   

Címlapkép: MTI Fotó/Máthé Zoltán

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.