Fenntarthatóság

Az örök vita: a műfenyő vagy a hagyományos fenyő a környezettudatosabb?

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.12.19. 16:11

Minden évben ismerősök hada kezd el azon gondolkodni, hogy vajon kinek van igaza: annak, aki megveszi a műanyagból készült, messziről érkező műfenyőt, vagy annak, aki minden évben vásárol egy igazit, ugyan helyi termelőktől, de mégis csak élőt. De ki jár el valójában a legjobban?

Képek forrása: Pexels.com

Az élő fa mellett

Sokan elszörnyülködnek azon, hogy élő fát kivágni, majd kiállítani a nappaliban nem túl etikus, ráadásul fát kell ugye vágni hozzá, ami azt jelenti, hogy egyre csak csökken a természetes növénytakaró a bolygón. A valóság azonban az, hogy ezeket a fákat jellemzően már direkt erre termesztik, évekig nevelgetik, a helyükbe pedig újakat ültetnek. Ha helyi gazdától veszi meg az ember a karácsonyfáját, és nem messziről hozatja, vagy valamelyik nagy áruházlánctól veszi, akkor ez nem nagy teher a környezetre, ráadásul ezek általában szebbek is, hiszen nem messziről hozzák őket, később vágják ki. A valódi fának nincs elkészítési és szállítási kibocsátása, minél közelebbi gazdától vesszük, annál környezettudatosabb választás.

Vásároljon még élő fát!

A kivágott fáknál még zöldebb megoldás az, ha cserépben úgy béreljük a karácsonyfánkat, amelyet aztán visszajuttatunk az eredeti helyére, hogy ott újra eladják, vagy visszaültessék a természetbe. Így garantáltan egyetlen fának sem esik bántódása, ráadásul ezek a fenyőfák jellemzően ugyanannyiba kerülnek, mint a vágott változatok, maximum a szállításért kell pluszban fizetni.

Olyan opciók is vannak a piacon, amikor kaspóban kapja az ember az élő fát, amelyet aztán ki tud ültetni a kertjébe – ez persze csak akkor jó megoldás, ha az embernek van hova ültetnie, és azzal is számolni kell, hogy az ilyen fák általában 10-12 napot bírnak csak benti környezetben.

A műanyag fák védelmében

A műfenyőket általában úgy szokták emlegetni, mint a zöldebb megoldást az élő fákkal szemben, de ez egyáltalán nincs így, ha nem okosan kezeljük őket. Nyilvánvaló, hogy a műfenyő műanyagból készül, a gyártása is környezetszennyező, arról nem is beszélve, hogy általában nagy távolságokról szállítják, a legtöbb itthon kapható is Kínából érkezik. A Carbon Trust szerint azonban van az a karácsonymennyiség, amennyi után már tényleg viszonylag környezettudatosnak számít a műfenyő is: ha legalább tízszer újrahasználjuk, és nem veszünk túl nagyot belőle, akkor már visszahoztuk annak a károsanyagnak a mennyiségét, amit egy élő fa kivágásával a levegőben hagyunk.

Érdemes barkácsolni

Ha nem zavarja, hogy nem hagyományos lesz a karácsonyfa, akkor körbenézhet más megoldások után is: nagyon kreatívan meg lehet oldani a fát égőkkel, létrával, fadarabokkal, vagy gyakorlatilag bármivel, amit fenyőfa alakba lehet rendezni. Ha környezettudatos anyagokat használ, akkor garantáltan ez a megoldás lesz a legzöldebb mind közül.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.