Trading

Az atomenergia-ügynökség folytatja az iráni nukleáris létesítmények ellenőrzését

NRGreport | 2020.01.07. 11:44

Tovább folytatják az iráni nukleáris létesítmények ellenőrzését a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakértői, és jelentést tesznek minden számottevő fejleményről – közölte a bécsi székhelyű szervezet hétfőn.

"A NAÜ ellenőrei folytatni fogják a helyzet monitorozását az országban. Az ügynökség időben tájékoztatni fogja tagállamait minden fejleményről" – írták a közleményben. Az iráni-amerikai viszály közepette a teheráni kormány vasárnap bejelentette, hogy nem teljesíti a továbbiakban a 2015-ben tető alá hozott nukleáris megállapodás szerinti kötelezettségeit, de fenntartja együttműködését a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel. Kiemelte ugyanakkor, hogy kész visszavonni a kifogásolt intézkedéseket, amennyiben Washington feloldja az elrendelt szankciókat – írja a Portfolio, az MTI nyomán.

Donald Trump amerikai elnök tavaly májusban egyoldalúan felmondta az atomalkut, újból bevezetve a korábban felszámolt korlátozásokat. Ezt követően Irán közölte, hogy fokozatosan visszalép a szerződésben vállalt kötelezettségeitől. Az iszlám köztársaság azóta több rendelkezését is megsértette a szerződésnek, például az urándúsítás felső küszöbére, a dúsított uránkészlet maximális mennyiségére, illetve a nehézvízkészletre vonatkozó előírásokat.

Az amerikai elnök utasítására pénteken Bagdadban célzottan likvidálták Kászim Szulejmáni tábornokot, az iráni Forradalmi Gárda elitegysége, az al-Kudsz parancsnokát. Néhány nappal később Trump a Twitter közösségi portálon csapássorozattal fenyegette meg Iránt arra az esetre, ha Teherán bosszút állna Szulejmáni likvidálásáért.

  NRGreport
Címkék
#atomenergia   #Irán   #NAÜ   #szankció  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.