Vállalatok

Lezárult a Keppel-MET tranzakció: jöhetnek a milliárd eurós tranzakciók

NRGreport | 2020.01.17. 03:55

Lakatos Benjamin még decemberben nyilatkozott a Reutersnek a MET nagyszabású növekedési terveiről, és arról, hogy miért jelentős lépés ez a megállapodás a svájci központú energiavállalat számára. A szingapúri Keppel Infrastructure 20 százalékos részesedésszerzése 2020. január 16-án lezárult. Mostantól a MET több milliárd eurós ügyletekkel terjeszkedhet tovább Európában.

A Keppel Infrastructure 20% részesedést szerzett a MET Csoport európai energiavállalatban; a stratégiai partnerség célja, hogy közösen vásároljanak energetikai eszközöket az európai piacon – közölte a MET Csoport csütörtökön az MTI-vel.

A Keppel Infrastructure a szingapúri tőzsdén jegyzett legjelentősebb vállalatcsoportok közé tartozó Keppel Corporation infrastruktúra-eszközeit fogja össze és kínál versenyképes energetikai megoldásokat, szolgáltatásokat. A szingapúri konglomerátum 53 milliót eurót fizetett a MET 20% -ért.

“Eddig olyanok voltunk, mint egy kisgyerek, akinek lábujjhelyre kellett állnia, hogy lássa mi van az asztalon” – mondta el korábban Lakatos a Reuters-nek. “Nem tudtunk elég hatékonyan versenyezni a nagyobb európai dealekben. A partnerség most már biztosítja számunkra a megfelelő tőkeerőt, hogy jelentősebb akvizíciók végrehajtására is képesek legyünk.” A vezérigazgató interjújában kiemelte, hogy olyan akvizíciókat terveznek az elkövetkező három évben, amelyek alsó határa 1 milliárd euró.

A MET Csoport a Keppel Infrastructure befektetése után is a menedzsment által kontrollált vállalat marad. A Keppel a MET Csoport igazgatóságába delegál tagokat.

A svájci központú MET Csoport a földgáz-, áram- és kőolajpiacok aktív szereplője, fő tevékenysége a több árupiaci termékre kiterjedő nagy- és kiskereskedelem. Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb független energiavállalataként, a MET Csoport ügyfelek széles portfólióját látja el földgázzal és villamosenergiával. Leányvállalatai révén 15 országban van jelen, 22 nemzetközi kereskedelmi ponton és 26 ország gázpiacán aktív. A cégcsoport konszolidált árbevétele 2018-ban 10,72 milliárd euró volt, a kereskedett gázmennyiség több, mint 42 milliárd köbméter.

Címlapkép forrása: Reuters

  NRGreport
Címkék
#energia   #energiavállalat   #gáz   #Keppel   #Lakatos Benjamin   #MET   #tőzsde  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.