Fenntarthatóság

Koronavírus – Tulajdonképpen most éljük a 1,5 Celsius-fokos életmódot

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2020.03.25. 04:59

A koronavírus okozta rendkívüli helyzet miatt gyakorlatilag most él a többség olyan életmódot, ahogyan ahhoz kellett volna, hogy a párizsi klímaegyezményben meghatározott, iparosodás előtti állapothoz képest mért maximum 1,5 Celsius-fokos átlaghőmérséklet-emelkedést tartani tudjuk. Ez a hajó sajnos, úgy tűnik, már elúszott, viszont rengeteg tanulságot le lehet vonni abból, hogy mit tesz egy világjárvány és az önkéntes és kötelező házi karantén a természettel.

Az IPCC, vagyis az Éghajlat-változási Kormányközi Testület korábban évi maximum 2,5 tonnányi, vagyis napi 6,85 kilogrammnyi szén-dioxidra szabta meg egy főre nézve a károsanyag-kibocsátást ahhoz, hogy tartani tudjuk az iparosodás előtti állapotokhoz képest mért 1,5 Celsius-fokos átlaghőmérséklet-emelkedést – ez azzal járna, hogy radikálisan át kellene alakítanunk a mindennapjainkat, amit most, a koronavírus miatt meg is tettünk.

Forrás: Pixabay

Egyáltalán nem csoda, hogy ilyen alacsonyra csökkent a károsanyag-kibocsátásunk: úgy nem nehéz lefaragni belőle, ha az ember nem megy ki a házból, és nem is vásárolgat minden nap húst. A kibocsátás csökkentéséhez szükséges hotszpotok között van a hús- és tejtermék-fogyasztás csökkentése, a fosszilis alapú energiafelhasználás limitálása, és az autós közlekedés, valamint a repülés szabályozása. Ez most mind megtörténik: alig vannak autók az utakon, a repülőforgalom rengeteg országban megszűnt, és sok helyen a boltba is kevesebbet járnak az emberek. Mivel ezek a faktorok teszik ki a mindennapi károsanyag-kibocsátásunk 75 százalékát, nem csoda, hogy most mintaéletet élünk.

A Treehugger szerint New York városában óriásira nőtt a biciklit használók száma, mert a lakosok tömegközlekedni sem igazán szeretnének járványidőszakban. A többség inkább a tartósélelmiszert vásárolják fel, mint a húsokat, bár itthon, Magyarországon, csirkehúsból is rengeteg fogy – de még mindig nem marhából, amelynek a leginkább környezetszennyező az előállítása.

A nagyvárosokban lakók életmódja változik meg most a legjobban, ami azt jelenti, hogy a legtöbben megközelítjük a 1,5 Celsius-fokos életmódot akkor is, ha nem próbáljuk. A NASA és az ESA megfigyelései jól mutatják, mennyivel tisztább most a levegő Vuhan és Észak-Olaszország felett, és Velencében a kanálisok is kitisztultak a kevesebb hajóforgalom miatt.

Persze hosszú távon ez az életmód valószínűleg a legtöbb embernek fenntarthatatlan, de jól mutatja: nem kell annyira extrémekben gondolkoznunk, ha tényleg környzetettudatosabban akarjuk élni a mindennapjainkat.

Címlapkép forrása: Pixabay

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.