Innováció

Napi 50 000 liter fertőtlenítőszert állít elő a MOL

NRGreport | 2020.04.09. 12:13

A MOL két hét alatt állította át a MOL Lub almásfüzítői üzemének egyik gyártósorát kéz- és felületfertőtlenítő termékek gyártására. A MOL Hygi névre keresztelt fertőtlenítő a WHO ajánlása alapján készült és hamarosan a MOL töltőállomásain is megvásárolható lesz.

Kép forrása: MOL

Vida Szabolcs, a MOL Lub Kft. ügyvezető igazgatója a Kossuth Rádió reggeli műsorában elmondta, hogy a korábban szélvédőfolyadékot gyártó üzem teljes mértékben alkalmas ilyen típusú termékek előállítására is, ugyanis a két termék 90%-ban megegyezik. A gyártási rendszer és a tároló tartályok tisztítása után ütemezték be a tényleges átállást, a receptúrát pedig a Nemzeti Népegészségügyi Központ a helyzetre való tekintettel rekordgyorsasággal bevizsgálta és jóváhagyta. Vida hozzátette, hogy az etanol, mint összetevő beszerzése nem egyszerű, mivel gyógyszeralapanyagként is használatos, ugyanakkor nemrég a bioetanol felhasználását is engedélyezték, így jelenleg vizsgálják ennek a lehetőségét.

Az első legyártott mennyiséget – több, mint 110 000 litert – a MOL Lub már kiszállította az Operatív Törzs által meghatározott kiemelkedő fontossággal bíró állami intézményeknek. A termék kiskereskedelmi értékesítése várhatóan az intézményi igények kielégítését követően indulhat meg. 24 órában, három műszakban történik a gyártás, így az egység 50 000 liter fertőtlenítőszert képes előállítani naponta. A MOL Hygi 2 literes, újrahasznosítható műanyagból készült flakonban érhető el, de a MOL Lub kisebb kiszereléseket is tervez a közeljövőben.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.