Fenntarthatóság

Magyar zöld kötvény a láthatáron

NRGreport | 2020.05.28. 12:22

Hamarosan sor kerülhet az első zöld kötvény-kibocsátására. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) elkezdte szervezni a kibocsátás előtti találkozókat, és ha ráharap a piac, akkor egész hamar piacra dobhatják. De mitől lesz zöld egy kötvény? – a Portfolio elemzéséböl idézünk, a teljes írás itt olvasható.

Egy ideje már ismert, hogy az ÁKK zöld kötvény kibocsátására készül, az idei finanszírozási tervben egymilliárd eurós összeg szerepelt, amit ebben a formában szeretnének bevonni. A kibocsátás a tervek szerint japán jenben, kínai jüanban vagy euróban várható. A befektetői találkozókon felmérik a piaci igényeket, aztán a visszajelzések függvényében döntenek a tranzakció részleteiről.

De miben más egy zöld kötvény, mint a többi állampapír. Egyelőre a világon is gyerekcipőben jár ez az eszköz, melynek a lényege, hogy KÖRNYEZETVÉDELMI BERUHÁZÁSOKAT FINANSZÍROZNAK BELŐLE. Vagyis az ezekből a kötvényekből befolyó források dedikáltan olyan intézkedésekre mennek el, melyek csökkentik a szén-dioxid kibocsátást, javítják a fenntarthatóságot. Ezzel direkt olyan befektetőket lehet megcélozni, akik sokat adnak a fenntarthatóságra. Ma már vannak külön zöld kötvényekre delegált alapok, benchmarkok, ezeket célozzák a kibocsátásokkal. A kibocsátók között egyelőre a vállalatok járnak élen, de önkormányzatok és nemzetközi szervezetek is bocsátottak már ki zöld kötvényt. EZEKNEK A KÖTVÉNYEKNEK A KAMATA ÁLTALÁBAN MAGASABB, MINT A HASONLÓ FUTAMIDEJŰ HAGYOMÁNYOS ÁLLAMPAPÍROKÉ, EZ A KÖRNYEZETTUDATOSSÁG ÁRA. EMELLETT EGY SPECIÁLIS BEFEKTETŐI KÖRT LEHET MEGSZÓLÍTANI EZEKKEL A PAPÍROKKAL, AMIVEL A TULAJDONOSI KÖRT LEHET DIVERZIFIKÁLNI.

A zöld kötvényből származó bevételt hat területen használná fel Magyarország:

→ Megújuló energiaforrások

→ Energiahatékonyság

→ Területfejlesztés

→ Hulladék- és vízkezelés

→ Környezetbarát közlekedés

→ Alkalmazás a klímaváltozáshoz

Ma már a legtöbb nagy alapkezelőnek és befektetési banknak van zöld kötvényekbe fektető alapja, ezek vásárolnak ilyen eszközöket. Emellett nyugdíjalapok is befektetnek a szegmensben, ma már a zöld kötvények piaca megközelíti a 350 milliárd dollárt  – folytatja a Portfolio cikke, további fontos részletekkel.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.