Szabályozás

Új fertőzöttek miatti bányabezárások Lengyelországban

NRGreport | 2020.06.10. 10:09

Lengyelországban továbbra is terjed a fertőzés – jelenti a Reuters. Szombaton a hivatalos adatok szerint 576-an fertőződtek meg, ilyen sok megbetegedést korábban még nem regisztráltak egy nap alatt.

Az új igazolt koronavírussal fertőzöttek közel hatvan százaléka egy lengyelországi sziléziai bányában dolgozik, ahol eddig összesen több mint 1100 ember fertőződött meg. Szilézia számít az országban a leginkább fertőzött régiónak, hiszen a tesztek szerint eddig ötezer bányász kapta el a vírust, és ezzel az összes fertőzött majd 20%-a ebből a régióból került ki – idézi fel a G7 cikke.

A bányákban hasonló a helyzet, mint a börtönökben vagy a húsiparban: jellegzetességük a szűk hely, ami miatt nagyon nehéz a járvánnyal szemben védekezni: ha egyszer bekerül a vírus, akkor szinte lehetetlen a továbbfertőzést megakadályozni. Ugyanakkor a bányákban a járvány alatt is folyt és folyik a munka, mivel az ország energiaszükségletének mintegy 80 százalékát szénből fedezi. Most mégis kénytelen volt úgy dönteni a kormány, hogy 12 bányát három hétre bezáratnak. Sőt  – a  Reuters szerint – fontolgatják, hogy három közülük végleg lehúzza rolót. A szén-dioxid-kvóták, a csökkenő kereslet, az alacsony árak miatt így is lejárt az idő felettük. A lengyel szénipar az EU egyik legnagyobb szennyezőjévé teszi az országot, de most úgy néz ki, a járvány még inkább felgyorsítja a visszaszorulását.

Címlapkép forrása: Pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.