Trading

Lassan nőhet a kereslet az olaj iránt

NRGreport | 2020.06.22. 10:17

Az év második felében a kereslet lassú, de biztos növekedését jelzi előre az OPEC, azt hangsúlyozva, hogy a szervezeten kívüli nagy termelőkkel kötött exportkorlátozási megállapodások nagy segítséget jelentenek a talpraállásban.

Az OPEC szerint a világ olajkereslete napi 9,1 millió hordóval marad majd el az idén a 2019-es napi 99,7 millió hordótól. Az első negyedévben napi 6,4 millió hordó, a második negyedévben napi 17,3 millió hordó volt a keresletcsökkenés. Az év első felében napi 11,9 millió hordós volt a keresletcsökkenés, az év második felében pedig a kereslet fokozatos növekedése mellett a tavalyitól átlagosan napi 6,4 millió hordós elmaradásra lehet számítani – írja a Napi.hu.

2020-ban várhatóan az amerikai kontinens és az európai kontinens kereslete csökken a legnagyobb mértékben, az előbbi napi 1,19 millió, az utóbbi napi 1,03 millió hordóval. Az Egyesült Államok kereslete napi 700 ezer, Kína kereslete napi 410 ezer hordóval csökken.

A járvány miatti korlátozások következtében az év elején bekövetkezett keresletcsökkenésre adott válaszul az OPEC és a szervezeten kívüli nagy olajtermelők, élükön Oroszországgal, május elejétől rekordnagyságú, a 2019-es olajkeresletnek mintegy a tíz százalékára rúgó, napi 9,7 millió hordós termeléscsökkentési megállapodást léptettek életbe. A májusra és júniusra vonatkozó hatályt később kiterjesztették júliusra is.

A Brent nyersolaj ára ennek köszönhetően jelenleg már 40 dollárnál jár hordónként, szemben az áprilisban 16 dollár alatt elért 21 éves mélyponttal.

  NRGreport
Címkék
#Brent   #covid-19   #járvány   #olajár   #olajkereslet   #OPEC+  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.