Szabályozás

ITM: az adott kihívásra legjobb választ adó megoldásokat támogatják az energetikai innovációs pályázaton

NRGreport | 2020.07.09. 05:31

Várakozáson felüli érdeklődés, több mint 40 milliárd forintnyi támogatás igénylése mellett zárult a kormány által meghirdetett energetikai innovációs mintaprojekteket támogató pályázati kiírás – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Kaderják Péter, az ITM energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a szaktárca közleménye szerint elmondta, a márciusban meghirdetett kiírások az energetikai innováció olyan kulcsterületein segítik mintaprojektek megvalósítását, amelyek jelentősen hozzájárulnak az energiahatékonyság, valamint a helyben elérhető, megújuló energiaforrásokra alapozott ellátásbiztonság növeléséhez.

Az összesen 12 milliárd forintos keretösszegű pályázati felhívás célja az innovatív energetikai megoldások kifejlesztésének és tömeges alkalmazásának ösztönzése, amely az első lépést jelenti a Nemzeti Energiastratégia innovációs fejezetének végrehajtásában. A márciusban meghirdetett kiírások az energetikai innováció olyan kulcsterületein segítik mintaprojektek megvalósítását, mint a karbonmentes energiatermelés integrációját megkönnyítő power-to-gas technológiák, a naperőművek térnyerésével párhuzamosan szükségessé váló hálózat-okosítások, a települési energiaellátás földgázt kiváltó, megújuló erőforrásokat hasznosító modernizálása, valamint az energiaközösségek kialakítása.

A négy kiírásra összesen 53 pályázat érkezett, az így igényelt több mint 40 milliárd forintnyi támogatás több mint háromszorosa a pályázatok tervezett 12 milliárd forintos keretösszegének. A legnagyobb érdeklődés az energiaközösségek kialakítását és működését támogató 2 milliárd forintos keretösszegű kiírás iránt mutatkozott, amely a helyi közösségek saját energiatermelését elősegítő innovatív projekteken keresztül hozzájárul az uniós Tiszta Energia Csomag hazai gyakorlatba ültetéséhez. Ez a pályázat kétfordulós: az előzetes megvalósíthatósági tanulmány és a bemutatott szabályozási koncepció alapján támogathatónak ítélt projektek esetében a teljes pályázati anyagot szeptember végéig kell benyújtani.

A pályázatok pénzügyi forrását a szén-dioxid kvóták értékesítéséből származó bevételek klímavédelmi célú felhasználását szolgáló, a tárca kezelésében álló Zöldgazdaság Finanszírozási Rendszer fedezi – tette hozzá Kaderják Péter.

Az államtitkár hangsúlyozta, a pályázatok célja az innovációs elképzelések versenyeztetése, így a projektek elbírálása során nem kiválasztott technológiákat, hanem az adott kihívásra legjobb választ adó megoldásokat fogják támogatni. A pályázatokat egy független szakértőkből álló bizottság fogja értékelni, és a minisztérium ez alapján hozza meg a végső támogatási döntést.

A projektek fizikai megvalósításán túl fontos cél a jövőbeli alkalmazhatóság értékelése, ezért a nyerteseknek már a projekt fenntartási időszaka alatt is rendszeres jelentésekben kell beszámolniuk a tapasztalataikról. A sikeresnek bizonyuló mintaprojektek kiterjesztésére pedig a későbbiekben nagyobb szabású pályázatokat is meghirdethet a tárca. Az ITM az Energetikai Innovációs Tanáccsal együttműködve további innovációs pályázatok kiírását tervezi az energiastratégiában megjelölt területeken – mondta az államtitkár. (MTI)

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.