Fenntarthatóság

Öt éven belül átléphetjük az 1,5 Celsius-fokos klímacélt

NRGreport | 2020.07.13. 11:11

Egyre nagyobb az esély, hogy öt éven belül átlépi a Föld a párizsi egyezményben rögzített másfél Celsius-fokos klímacélt – írja a Qubit  az ENSZ Meteorológiai Világszervezete, a WMO közleménye alapján.

A szakértők szerint ez is jelzi, mennyire nem tűr halogatást az üvegházhatású gázok kibocsátás csökkentése. Az ENSZ Klímavédelmi Kormányközi Testülete (IPCC) 2018. őszi komor jelentésében fejtette ki, milyen nagy különbség van aközött, ha másfél vagy két fokkal haladja meg a globális átlaghőmérséklet az ipari forradalom előtti értéket. A 2015-ös párizsi éghajlatvédelmi egyezményben valójában arról rendelkeztek, hogy a felmelegedést a 21. században 2 fok alatt tartják, de törekednek arra, hogy csak 1,5 fok legyen.

Az északi féltekén csak nagyritkán előforduló szélsőséges hőhullámok valószínűsége például számos térségben 50 százalékkal nőne, ha 1,5 helyett 2 fokkal emelkedne a hőmérséklet. Egyes trópusi halászati cégek már valahol 1,5 és 2 fok között elhullanának, de a mezőgazdasági ültetvények terméshozama és a megtermelt növények tápanyagtartalma további 10-15 százalékkal csökkenne intenzívebb felmelegedés esetén. A fajok kipusztulásának üteme jelentősen felgyorsulna. A fél fokkal nagyobb felmelegedés leginkább aggasztó következménye azonban a sarki jég és az üvegházhatású metánt óriási készletekben tartalmazó permafroszt olvadásának vészesen felgyorsuló üteme.

Míg a korábbi tanulmányok 10 százalékra becsülték annak esélyét, hogy rövid távon átlépi a felmelegedés mértéke a másfél fokot, a mostani klímamodellek alapján már 20 százalék ennek valószínűsége, és az idővel párhuzamosan egyre nő.

A mostani jelentés szerint az Északi-sarkvidék idén valószínűleg kétszer olyan gyorsan melegszik, mint a Föld többi része. További előrejelzés, hogy az emelkedő tengerszint miatt az elkövetkező öt évben több viharral kell számolni Nyugat-Európában.

A májusi esőzések után leszakadt út a délnyugat-franciaországi Argelouse-nál

Fotó: GEORGES GOBET/AFP

A WMO álláspontja szerint a COVID-19 miatti korlátozásoknak nem lesz különösebb hatása a felmelegedésre a 2020-as évtized első felében. „A WMO többször hangsúlyozta, hogy a COVID-19-világjárvány miatti gazdasági és ipari lassulás nem helyettesíti a hosszú távú és közös klímavédelmi erőfeszítéseket” – mondta Petteri Taalas, a WMO főtitkára. Mivel a szén-dioxid hosszú élettartamú a légkörben, nem lehet arra számítani, hogy a kibocsátás idei csökkenése hozzájárul a légköri szén-dioxid-koncentráció csökkenéséhez, ezáltal a globális felmelegedés lassulásához – állítja a főtitkár a Qubit cikkében.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.