Rezsi

Újabb pályázatot írtak ki a megújuló energiából termelt áram támogatására

NRGreport | 2020.07.16. 13:02

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal(MEKH) második alkalommal hirdetette meg a megújuló energiaforrásból termelt villamos energia támogatására a pályázati kiírást, a METÁR-tenderre az ajánlatokat 2020. szeptember 15-től 2020. október 15-ig lehet beadni.

A tájékoztatás szerint a pályázatot két kategóriában írták ki.

Az 1 megawatt (MW) alatti esetben évi 40 gigawattóra (GWh) mennyiség osztható ki.

A korábbi kiíráshoz képest a nagyobb kategória bővül, így már akár 49,99 MW kapacitásig nyújtható be kérelem megújuló energiát hasznosító erőmű támogatására. Az 1 MW és 49,99 MW közötti kategória pályázói részére évente 350 GWh megtermelt energia után adható támogatás.

Az azonos tulajdonosi körhöz tartozó cégcsoportok által elnyerhető maximálisan támogatható energiamennyiség a kisebb kategóriában 15 GWh/év, a nagyobbak esetében 175 GWh/év – ismertetik.

A projektek megvalósításának határideje változatlanul három év.

A közleményben felidézik, hogy az első METÁR-tender sikeres volt. A felhívásra 168 ajánlat érkezett, közülük 72 pályázat lett nyertes. A nyertesek – egy 0,33 MW-os naperőmű kivételével – megerősítették elkötelezettségüket az erőművek megvalósítása mellett a becsült beruházási költség öt százalékát kitevő teljesítési biztosíték bemutatásával.

Horváth Péter János, a MEKH elnöke a legújabb METÁR-tender meghirdetése kapcsán a közleményben hangsúlyozta, az eredményeket igazolja az is, hogy a második kiírásban emelkedik a meghirdetett energiamennyiség, évi 800 millió forint új támogatás osztható ki, 390 GWh áramtermelésre.

A MEKH közölte, a pályázati dokumentáció kizárólag elektronikus úton, az erre a célra szolgáló ÁNYK űrlapon nyújtható be.

További információ a Villamos energia, METÁR-tender 2020/I. (2020. júliusi kiírás) oldalon érhető el, a kérdéseket az ügyfélszolgálat telefonszámán (+36 1 459 7740) vagy a metar@mekh.hu címen fogadja a hivatal – írják a közleményben. (MTI)

Címlapkép forrása: Gépész Holding Kft.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.