Fenntarthatóság

2100-ra 40 milliárd tonna további szén-dioxid kerülhet a légkörbe a permafroszt olvadása miatt

NRGreport | 2020.07.23. 04:54

Nyolcvan éven belül mintegy 40 milliárd tonna szén-dioxid kerülhet a légkörbe, ha a felmelegedés miatt tartósan olvad a permafroszt, azaz a sarkvidéki fagyott talaj – írja a Qubit, a Nature Geoscience tudományos folyóiratban hétfőn közzétett tanulmány alapján.

A kutatók szerint ez hosszú távon azt jelentené, hogy a korábbinál is jobban kellene csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Összehasonlításképpen: a 20. század közepén az emberi tevékenység következtében évente mintegy ötmilliárd tonna szén-dioxid került a légkörbe, majd ez a mennyiség a 20. század végére évi 35 milliárd tonnára nőtt, 2014-re pedig elérte a 40 milliárd tonnát

A tanulmány közzététele előtt a tudósok úgy becsülték, hogy a következő tíz évben évente 7,6 százalékkal kellene csökkennie a globális szén-dioxid-kibocsátás mértékének ahhoz, hogy a párizsi klímaegyezményben foglalt 1,5 Celsius-fokos felmelegedésről szóló célt tartani lehessen – ha ez egyáltalán lehetséges, hiszen a Meteorológiai Világszervezet szerint a 1,5 fokos klímacél már 5 éven belül elúszhat.

Címlapkép forrása: Pexels.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.