Fenntarthatóság

Jelenleg a világ műanyagszemetének egynegyede begyűjtetlen marad

NRGreport | 2020.07.27. 05:17

Több mint 1,3 milliárd tonna műanyagszemét fog felhalmozódni a szárazföldön és az óceánokban 2040-ig, ha a világ nem tesz lépéseket ennek megakadályozására – jelent meg a Science folyóiratban.

A műanyaghulladék mennyiségének és mozgásának nyomon követésére kidolgozott számítógépes modell szerint még azonnali és koncentrált intézkedések ellenére is 710 millió tonna műanyag fog felhalmozódni a természetben – 460 millió tonna a szárazföldön és 250 millió tonna a vizekben – írja egy tanulmány alapján a Portfolio.

A Leeds-i Egyetem, az Oxfordi Egyetem, a The Pew Charitable Trusts nevű amerikai jótékonysági szervezet és a SYSTEMIQ cég közös tanulmánya szerint évente csaknem 30 millió tonna műanyagszemét gyűlik fel a szárazföldön, mintegy 50 millió tonnát égetnek el a szabad ég alatt és további 11 millió tonna végzi a tengerekben.

A szennyezés mértéke várhatóan évről évre emelkedni fog. 2040-ben 133 millió tonna műanyagszemetet fognak elégetni, 77 millió tonna halmozódik fel a szárazföldön és 29 millió tonna az óceánokba kerül.

Az elemzés szerint a műanyagszennyezés legfőbb forrása a begyűjtetlen szilárd városi szemét, amelynek nagy része a háztartásokból származik. Jelenleg a műanyagszemét nagyjából egynegyede begyűjtetlen marad.

A kutatók a probléma egy rejtett aspektusaként azonosították a szabad ég alatti szemétégetés gyakorlatát, amely – bár csökkenteni lehet vele a szárazföldön és az óceánokban felgyülemlő hulladék mennyiségét – az egészségre ártalmas anyagok és a globális felmelegedésért felelős üvegházhatású gázok felszabadulásával jár együtt.

Címlapkép forrása: SUP Bázis

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.