Vállalatok

Beszédes a Gazprom első féléves jelentése

NRGreport | 2020.09.03. 03:00

Jelentős visszaesést könyvelhet el a Gazprom az első féléves eredményeit tekintve: a vállalat nettó bevétele a tavalyi hasonló időszakhoz viszonyítva annak alig 4%-át éri el a koronavírust követő gazdasági válság következményeként.

Míg 2019 első félévében a vállalat 836,5 milliárd rubel nettó bevételről számolhatott be, addig idén ugyanezen időszakban mindössze közel 33 milliárd rubelról szól a jelentés. A Shell júliusi sokkoló prognózisát követően a Gazprom eredménye sem meglepő, a koronavírus járvány miatti korlátozások jelentős hatást gyakoroltak az olaj- és gáziparra, a kereslet visszaesését az olajárak beszakadása követte, az orosz társaságokat emellett a rubel árfolyama is negatívan érintette.

Az augusztus 31-én publikált jelentés szerint az európai eladások volumene 16%-kal esett vissza, miközben a bevételek megfeleződtek. Famil Sadigov, a Gazprom vezetőségi tanácsának elnökhelyettese az eredmények kapcsán megjegyezte, hogy a szektort érintő kihívásokat nem lehet túlbecsülni, hasonló mértékű áresésre korábban még nem volt példa, viszont a harmadik negyedévre vonatkozó kilátások már jóval pozitívabb képet festenek. Sagidov azt is kiemelte, hogy a Gazprom az extrém körülmények ellenére értékelhető eredményeket produkált, melyet a  működési és tőkeberuházási költségek optimalizásálásának köszönhet.

A 2020 első negyedévében elkönyvelt 116,2 milliárd rubel nettó veszteséget követően a Gazprom a második negyedévben már valamit javított, és 149,2 milliárd rubel nettó nyereségről szólnak a beszámolók.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.