Fenntarthatóság

Így jutnak el a műanyag palackok az óceán fenekére

NRGreport | 2020.10.11. 07:00

Óceánjaink alján található műanyagok 80%-a szárazföldi eredetű – de honnan jön és hogyan jut el oda? Még ha távolabb is lakunk egy vízparttól, az eldobott műanyag könnyen eljut a vizekig, mégpedig nagyjából háromféleképpen.

Az óceánba kerülő műanyag nagyon lassan bomlik le, ráadásul a lebomló apró mikro- és nanoplasztika hihetetlenül káros a tengeri életre, nem mellesleg saját egészségünkre is. Ezek a láthatatlan műanyagdarabkák ugyanis bekerülnek az emberi szervezetbe is, vagy azért mert palackozott vizet iszunk, vagy épp a tenger gyümölcseit fogyasztjuk, s így  gyulladásos reakciókat válthatnak ki bennünk.

A körforgás tehát oda-vissza megvalósul, lássuk, milyen módon tudnak a mindennap használt műanyagok az óceánokba kerülni.

Szemetelés

Az utcára ejtett hulladék nem marad ott. Az esővíz és a szél műanyag hulladékot patakokba és folyókba, valamint a csatornába vezet. A csatornák pedig a nyílt vizekhez vezetnek.

Amikor a szemetesbe dobjuk

A szemetesbe helyezett műanyag ugyan a hulladéklerakóba kerül, viszont szállítás során -előtte, közben vagy utána – gyakran elfújja a szél, hiszen könnyű. Innentől kezdve végül ez is a lefolyók környékére kerül, és így juthat be a folyókba és a tengerbe.

A gondatlan és nem megfelelő hulladékkezelésnek szintén nagy szerepe van a károkozásban – az illegális hulladéklerakás nagymértékben hozzájárul vizeink szennyezéséhez.

Lefolyóba kerül

Számos olyan termék van, amelyet naponta használunk: nedves törlőkendők, vattapamacsok, egészségügyi termékek. A mikroszálak túl kicsik ahhoz, hogy a szennyvíztisztító telepek kiszűrjék őket, így végül a kis tengeri élőlények fogyasztják el őket, -amelyek végül az élelmiszerláncunkba is bekerülnek.

Történtek már előrelépések egyes országokban, például az Egyesült Királyság kormánya betiltotta a kozmetikai és tisztítószerekben található mikragyöngyök alkalmazását, így ezek a kis műanyag gyöngyök már nem kerülnek a mosogatóba és nem kerülnek ki az óceánjainkba, de még sok más is hozzájárulhat a világméretű problémához.

Akár szemetelni akarunk, akár nem, mindig van esély arra, hogy a kidobott műanyag a tengerbe kerüljön, és onnan ki tudja, talán az Északi-sarkig. A lényeg tehát az lenne, ha mi, fogyasztók tudnánk változtatni szokásainkon.

Forrás: wwf

Fotó: Pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.