Fenntarthatóság

Ha csak a tizedét költenénk el a klímacélokra, mint a pandémiás mentőcsomagokra, azzal már elkerülhetnénk a klímakatasztrófát

NRGreport | 2020.10.20. 03:00

LONDON (Reuters) – Ha a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállításra tervezett 12 billió dollár egytizede olyan projektekbe kerülne befektetésre, amelyek segítik a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség csökkentését, már ezzel sokat tehetnénk a klímaváltozás kapcsán vízionált katasztrófa ellen – állítja a londoni Imperial College tanulmánya.

"Teljesen logikus, hogy most nem csak annak van értelme, hogy palliatív eljárással életben tartsuk a gazdaságot, hanem annak is, hogy azt a jövő elvárásainak megfelelően strukturáljuk át” – mondta a Reutersnek Joeri Rogelj, a londoni Imperial College klímatudósítója és a lap társszerzője.

A párizsi egyezmény legambiciózusabb célja a globális hőmérséklet-emelkedés 1,5 Celsius fokon való korlátozása. A tudósok szerint ennyi szükséges ahhoz, hogy elkerüljük az olyan katasztrófákat, mint a tűzvészek, hurrikánok, viharlökések és áradások.

A Science magazinban megjelent cikk szerint pedig a világ most pedig elkezdhet végre közelebb kerülni ennek a célkitűzésnek az eléréséhez, amennyiben a kormányok a következő öt évben, a tervezett gazdaságélénkítő csomagok 10% -át olyan klímabarát projektek támogatására használják, mint például a megújuló energia vagy az energiahatékonyság.

A világgazdaság nettó zéró szén-dioxid-kibocsátás felé elmozdításához azonban az állami és magánbefektetőknek is a tervezett évi 1,1 billió dollárról mintegy 800 millió dollárra kell csökkenteniük a fosszilis tüzelőanyagok ágazataiba történő beruházásaikat az elkövetkező öt évben.

Míg az Európai Unió, Németország, Franciaország, Dél-Korea és még sokan mások ígéretet tettek az alacsony szén-dioxid kibocsátásra váltás támogatására, a kormányok a mentőcsomagokat eddig többnyire csak az üzleti tevékenységek normál fenntartására használták – derül ki az Energy Policy Tracker nonprofit szervezet külön kutatásából.

A G20-országok mintegy 393 milliárd dollár értékben tettek kormányzati kötelezettségvállalásokat a közlekedés, az épületek, az energiaipar és a kitermelőipar támogatására. Ebből 209 milliárd dollár közvetlenül a fosszilis tüzelőanyagok előállítását és fogyasztását támogatta, és 145 milliárd dollár jutott a megújuló energiákra.

"A világjárvány óta tett nyilvános kötelezettségvállalások eddig kritikusan elégtelenek a párizsi egyezmény céljainak eléréséhez" – mondta a Reuters hírügynökségnek Ivetta Gerasimchuk, a Nemzetközi Fenntartható Fejlődés Intézetének fenntartható energiával foglalkozó vezetője.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.