Innováció

Munkába állt Victor, a román koronavírus-ölő robot: UV sugárzással pusztítja el a kórokozókat

NRGreport | 2020.10.26. 20:37

Egy bukaresti kórházban már dolgozik az a Victor nevű robot, amely UV-C sugárzás segítségével megöli a kórokozó mikroorganizmusokat, beleértve a koronavírust is. A gyártócég, a Modulab nagyobb sebességre kapcsolta a gyártást.

A fejlesztésért és gyártásért felelős bukaresti központú cég, a Modulab már 2020. márciusában bejelentette, hogy az általa fejlesztett robot képes UV-C sugárzással hatástalanítani kórokozókat, többek között COVID-19 koronavírust is. A robot az ultraviolasugárzásnak köszönthetően vírus, baktérium és gombák elpusztítására is egyaránt képes szinte bármilyen felületen.

A Modulab csapata több mint 15 éve kísérletezik a technológián, és a vállalat laboratóriumában már több mint 60 egyedi prototípus elevenedett meg. Az elmúlt négy évben a Paul és Matei Popescu testvérek technológiai kreativitásukat a robotikára összpontosították, ipari, humanoid és együttműködő robotok széles skálájának kifejlesztésével. A világjárvány márciusi berobbanásakor a Modulab felgyorsította a robotok fejlesztését, hogy a romániai kórházak megkaphassák mielőbb a vírus elleni fegyvert. 

Az erőteljes UV-C hozzáadásával a vállalat létrehozta azt az eszközt, amely körülbelül 20 perc alatt fertőtlenít egy 20 m2-es területet, beleértve a ruházatot és a felszereléseket is – mindent, amit az ultraibolya fény elérhet. Távvezérlő funkciójának köszönhetően a robotnak az az előnye is megvan, hogy a kórházi személyzet bevonása nélkül mozoghat, így védve az emberi életet.

bukaresti egyetemi kórház első robotját Victornak nevezték el Victor Babes román bakteriológusról, a modern mikrobiológia egyik megalapítójáról. Az EBRD és az Európai Unió EU által támogatott tanácsadó projektnek köszönhetően a vírusölő robotok összeszerelése már csak egy napot vesz igénybe, szemben a korábbi csaknem 14 nappal.

Az UV-C hatásmechanizmusa

Az UV-C sugárzás hullámhossza 100–280 nm, ezt a sugárzást szerencsére a Föld atmoszférája kiszűri. Erősen rákkeltő, germicid (sterilizáló) hatású, ezért az UVC lámpák használata a vegyszermentes, környezetbarát fertőtlenítésben egyre nagyobb teret kap. Ezek a mesterséges fényforrások nagy intenzitású ultraibolya fényt bocsátanak ki, amelyek megtisztítják a levegőt, vizet és a felületeket, a környezetet károsító vegyi anyagok használata nélkül, így -a sugárzás dózisától függően- baktériumok továbbá gombák elpusztításához vezet, ezáltal mikroorganizmusok (baktériumok, vírusok, élesztő-, és penészgomba) célzott károsítására vagy pusztítására alkalmazható.

Az EU hivatalos álláspontja azonban arra figyelmeztet az UV-C sugárzást használó eszközökkel kapcsolatban, hogy még további kutatások szükségesek a pontos hatásmechanizmus és veszélyek felmérését illetően. Az UV-C ugyanis káros a szemre és karcinogén hatása van az általa elért sejtekre, valamint bizonyos hullámhosszú sugárzás során a levegőben erősen reakcióképes ózon is keletkezik. Az amerikai Élelmiszer és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) pedig konkrétan óva intik a lakosságot az UVC-lámpák használatától, egyrészt mivel néhány UVC-lámpa ózont képes generálni, ami nagyon megzavarhatja egy helyszín levegőjét, másrészt néhány lámpa higanyt is tartalmaz, ami akár a legkisebb mennyiségben is mérgező lehet, ezért egy lámpa eltörése is széleskörű takarítást és fertőtlenítést igényel.

 

 

 

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.