Vállalatok

Már nem az Exxon a legnagyobb amerikai energiavállalat

NRGreport | 2020.10.29. 21:15

Az Exxon Mobil egykor a legnagyobb amerikai tőzsdei társaság volt az Egyesült Államokban. Az amerikai olajvállalat árfolyama a héten 31,57 dollár volt, ami két évtizedes mélypontnak számít.

Rettenetes évet tudhat az Exxon maga mögött. Várhatóan rekord veszteségről számol be harmadik negyedéves jelentésében, 2020 lesz az első év 1982 óta, hogy nem emeli az osztalékot.

A legnagyobb volumenű amerikai olajtermelőt az energiaárak és a kereslet visszaesése teljesen letaglózta: az Egyesült Államokban az árak mintegy 40 százalékkal alacsonyabbak az év eleje óta, a globális kereslet pedig jelentősen visszaesett a COVID-19 járvány óta. A részvényárfolyam két évtizedes mélyponton van, csak idén felére esett vissza az értékük.

A társaság egész évre vetített eredményét 2 milliárd dolláros veszteségre saccolják a szakértők. Az Exxon ígéretet tett a költségek és a munkahelyek csökkentésére, csütörtökön, a harmadik negyedéves gyorsjelentés előtt újabb 15 százalékos leépítést jelentett be.

A vállalat részvényeinek árfolyama a héten 31,57 dollár volt, ami két évtizedes mélypontnak számít.

Az Exxon Mobil egykor a legnagyobb amerikai tőzsdei társaság volt az Egyesült Államokban. Ma már nem csak a versenytársak, hanem a megújulókra fókuszáló társaságok is lehagyták.

Fotó: Exxon

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.