NRGreport
Menü
Innováció -

Több világrekordot is megdöntött egy fúziós reaktor

2018-11-30 13:22

A Max Planck Plazmafizikai Intézet (IPP) egy lépéssel közelebb jutott ahhoz, hogy elhozzuk a Nap energiáját a földre. A júliustól novemberig tartó tesztidőszakban indították el a második kísérletsorozatot a Wendelstein 7–X nevű eszközzel, a céljuk egy fúziós erőmű üzembe állítása.

 • Innováció | 2018-11-19

  Egy lépéssel közelebb kerültek kínai tudósok a kifogyhatatlan energiaforráshoz

  100 millió fokos hőmérsékletet értek el, már csak huzamosabb ideig fenntartani kellene tudni ezt a hőmérsékeltet - írja a hvg.hu.

  bővebben »

 • Innováció | 2018-11-16

  Hogyan lát az önvezető autó?

  Az önvezető autókban is használt lézerszkennerekről, működési elvükről és a technológia számtalan alkalmazásáról beszélt az októberi Budapest Science Meetupon Leichner Dávid, az MTA SZTAKI Gépi Érzékelés Kutatólaboratórium munkatársa - számol be a Qubit.

  bővebben »

 • Innováció | 2018-10-29

  Magyaroknak köszönhetően egy lépéssel közelebb az olcsó hidrogén

  A világ energiaéhsége tavaly 2,1 százalékkal nőtt, ami több mint kétszerese volt az előző évi növekedésnek. A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) jelentése az energiaigények felpörgését a világgazdaság fellendülésével magyarázza. Ha ez a trend tovább folytatódik, nehezen tartható a korábbi, a bővülés ütemének csökkenésére alapozott becslés, mely szerint az energiakereslet gyorsulása 2040-ig a maihoz képest csupán mintegy 30 százalékkal nő. Az adatok szerint tavaly a növekvő szükséglet több mint 70 százalékát fosszilis energiahordozókból elégítették ki, a fennmaradó közel 30 százalék megújuló energiaforrásokból származott. Az Ügynökség klímaváltozás következményeivel számoló Fenntartható Fejlődési Forgatókönyve szerint 2040-re a megújuló energiaforrások súlya a globális termelésben 25 százalékról 63 százalékra növekszik, miközben ezzel együtt tovább nő a széndioxid-kibocsátás - írja Palugyai Istán az index.hu-n.

  bővebben »

 • Innováció | 2018-10-17

  Ha ez tényleg működik, az áttörés: szén-dioxidból csinál áramot egy új akkumulátor

  A Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatói olyan akkumulátort fejlesztenek, amely képes egyszerre két, igen komoly problémát is megoldani: csökkenti a szén-dioxid szintjét és áramot termel az akkumulátorok számára - írja a hvg.hu.

  bővebben »

 • Innováció | 2018-10-15

  A leginnovatívabb közlekedési eszköz a jó öreg vasút lett

  A Bloomberg tudósítója kevéssé volt felkészülve arra, hogy amit a berlini Innotrans vasútijármű- és közlekedéstechnikai kiállításon látni fog, az nem science-fiction, hanem a közeljövő valósága. Az utóbbi időben az önvezető autók, a maguktól konvojba szerveződő kamionok vagy éppen az elektromos meghajtású hajók uralták a nemzetközi médiában az innovatív közlekedési témákat, ám ehhez képest a vasúti fejlesztések olyanok, mintha a jövő a szemünk előtt élőben már meg is történne - írja a g7.24.hu.

  bővebben »

Még több cikk »