Fenntarthatóság

Haladnak, de nem elég bátrak az óriáscégek

NRGreport | 2018.03.02. 13:06

Folyamatosan nő azon vállalatok száma, amelyek pénzügyi beszámolóiban a klímaváltozás kockázatairól írnak, de többségük nagyon homályos, szokatlan megfogalmazást használ, ami nem segíti a befektetői döntések meghozatalát – állapította meg egy friss tanulmány.

A fenntarthatósági kérdésekkel foglalkozó nonprofit szervezet, a Ceres az USA legnagyobb cégei közül több mint 600-nál vizsgálta hogyan reagálnak az éghajlatváltozás és egyéb fenntarthatósági fenyegetésekre, például a vízszennyezés és –szűkösség kérdésére, a munkavállalói jogok biztosítására, a hátrányos csoportok beilleszkedésére egy olyan világban, ahol az ebből eredő problémák soha nem látott környezeti és társadalmi kihívásokat jelentenek. Ez volt a harmadik ilyen felmérés, ezt megelőzően 2014-ben bocsátottak ki a témáról jelentést.

Eljött az idő a merész lépésekre

Az eredményeket értékelve a jó hír az, hogy a vállalatok komoly előrelépéseket tettek üzletpolitikájukban és a beszállítóikkal kapcsolatos elvárásaikban. A rossz hír viszont az, hogy nem elég gyorsak, és nem elég bátrak ahhoz, hogy valódi változást érjenek el – nyilatkozta a Ceres vezérigazgatója Mindy Lubber a Marketwatchnak, hangsúlyozva, hogy eljött az idő a merész lépésekre, nem csak néhány vezető vállalatnál, hanem minden méretű és bármilyen ágazatban tevékenykedő cégnél, akiknek végre konkrét lépésekre kell magukat elkötelezni.

A pozitv változások között kiemelték, hogy ma már a cégek 65 százalékánál van a fenntarthatósági teljesítményért felelős vezető, míg 2014-ben ez az arány csak 42 százalék volt. Azon cégek 98 százalékánál van ilyen poszt, ahol az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére irányuló vállalásokat tettek, a vízgazdálkodási célokat meghatározóknál pedig ez a cégek 97 százalékára igaz. 

Azt is feltárták ugyanakkor, hogy bár a vizsgált vállalatok 69 százaléka felszólította a beszállítóit, hogy tevékenységük során vegyék figyelembe a környezeti és társadalmi hatásokkal, de csak 34 százalékuk biztosította az ösztönzéséhez szükséges eszközöket és erőforrásokat. Hasonlóképpen, a felmérésben érintett társaságok 64 százaléka kötelezettséget vállalt az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának mérséklésére, de mindössze 36 százaléka tűzött ki időhöz kötött, mennyiségi célokat, és csupán a cégek negyedénél éri el a vállalt mérték a 25 százalékot 2020-ig.

Döntési szempont a befektetéseknél

A jelentésben a tények ismertetése mellett felhívják a figyelmet arra, hogy a vállalatoknak komolyan kell foglalkozniuk az éghajlatváltozás kockázatának témájával, mivel egyre több bizonyíték van arra, hogy az erős fenntarthatósági programok növelik a pénzügyi teljesítményt. A befektetők egyre inkább konkrét információt várnak arra vonatkozóan, hogy például a klímaváltozással kapcsolatos jelenségek miként befolyásolják azokat a vállalkozásokat, amelyekben saját tőkéjük van.

A Marketwatch összefoglalója emlékeztetett arra is, hogy januárban a Világgazdasági Fórumon áttekintették vízgazdálkodás és éghajlatváltozás kérdéseit, amelyet a világgazdaság legfontosabb kockázataitaként azonosítottak.

  NRGreport
Címkék
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.