NRGreport
Menü
Elemzés

Az USA földgáz tartalékai lassan töltődnek – egy hideg tél komoly árfelrobbanást hozhat

Pletser Tamás | 2018-08-17 10:51

Az USA-ban, hasonlóan Európához, október végéig töltik fel a cégek a kereskedelmi tárolókat földgázzal. Az idei évben azonban ez nagyon lassan halad, jelenleg az 5-éves minimum szint alatt vagyunk a tárolói feltöltöttség szintjében. Ez azt jelentheti, hogy egy hidegbetörés esetén a téli hónapokban kilőhet az amerikai földgáz ára. Hosszabb távon nem vagyunk ennyire optimisták, mivel a palaolaj felfutása miatt a kínálat dinamikusan nő, miközben a keresleti oldal is aktívan emelkedik. A két tényező azonban hasonló nagyságrendű, így egyelőre nem számítunk tartós USA gázár emelkedésre.

 • Elemzés | Balásy Zsolt elemző, Hold Alapkezelő | 2018-08-16

  Önvezető forradalom: senki sem tud majd elugrani előle?

  Amikor gimnazisták voltunk és valakit nem akartunk, hogy velünk jöjjön az estébe, elég volt azt mondani neki, hogy a Nyugatinál, az óránál találkozunk és helyette a Deák térre menni. A probléma megoldódott és félreértéssel magyaráztuk az egészet. Amióta mobiltelefonok vannak, azóta ez nem működik, hiszen nincs is szükség előre megszervezni egy randevút. Ebben az esetben a tervezés szükségtelensége és az őszinteség vagy rosszabb bulik közül választás mind a mobiltelefon következményeiként foghatók fel – amelyekre egészen biztosan nem gondolt a Motorola mérnöke, amikor 1973-ban először telefonált egy kézben tartható eszközről.

  bővebben »

 • Elemzés | 2018-08-15

  Mérföldkőhöz ér a világ olajfogyasztása

  Júliusban 41 ezer hordóval napi 32,3 millió hordóra nőtt a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) termelése. A szervezet jelentése szerint ugyanakkor meglepetésre csökkent az egyik legnagyobb termelő, Szaúd-Arábia olajtermelése, annak ellenére, hogy június végén ezt közös megállapodásban vállalta. Bár erre vonatkozó előrejelzését a szervezet lefelé módosította, a globális olajkereslet idén várhatóan így is rekordot dönt, jövőre pedig először érheti el a napi 100 millió hordót. 

  bővebben »

 • Elemzés | Pletser Tamás | 2018-08-14

  Az IEA szerint a IV. negyedév kőolaj kínálati piaca kihívásokkal teli

  A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint a globális olajpiac a IV. negyedévben kínálati oldalról tele lesz kihívásokkal (a kulcsszó angolul a „challenging”). Ennek fő oka, hogy november elején életbe lépnek az Irán elleni USA szankciók második köre, ami az olajexport dollár elszámolását tiltja meg. Ennek hatására akár 1,5 millió hordóval is eshet az iráni olajexport.

  bővebben »

 • Elemzés | Szentgyörgyi Zsuzsa | 2018-08-13

  Mégse temessük a reaktorokat?

  Forr a világ bús tengere, ó magyar! (Berzsenyi Dániel: A magyarokhoz II. – a szerk.) Úgy tetszik, a költő több mint kétszáztíz éve honfitársaihoz kiáltott riadalma napjainkra se csitulhat el. Csak éppen átalakult. Íme, néhány akár forráspontig is eljutó válságfolyamat: most épp vámháború látszik kialakulni a fejlett világ legnagyobb hatalma, az USA és a legnépesebb ország, Kína között, sőt az USA-val eddig feltétlen baráti viszonyban álló Európai Unióval is. Látszólag béke van, ám szerte Földünk térségeiben lokális háborúskodások folynak. Amellett ugyancsak lokális helyi válságok nyomán veszedelmek egész sora erősödik fel a kialakult menekülési és bevándorlási hullámok következtében - olvasható Szentgyörgyi Zsuzsa villamosmérnök véleménye a vg.hu-n.

  bővebben »

 • Elemzés | 2018-08-10

  Növekszik az áramfogyasztás, közel a csúcs

  A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító adatai szerint az országos rendszerterhelés csütörtökön kora délután 6300 MW fölé emelkedett, és megközelítette az idén nyári csúcsot. 

  bővebben »