NRGreport
Menü

Kovács Pál

A Paks II beruházásért felelős államtitkár, mérnök-hőfizikus, közgazdász.

Kovács Pál 1963. január 14-én született Karcagon, tanulmányait a Moszkvai Energetikai Egyetemen majd a Külkereskedelmi Főiskolán végezte. Előbbin mérnök-hőfizikusi képesítést szerzett Atomerőművek és Berendezések szakon, utóbbin közgazdászként végzett. Szakmai gyakorlatait 1984-től kezdődően Pakson töltötte, szakmai munkáját 1988-ban kezdte a Paksi Atomerőműnél, ahol egészen 2004-ig dolgozott különböző beosztásokban.

2004-től 2009-ig az OECD Atomenergia Ügynökség atomenergetikai szakértőjeként tevékenykedett, feladata a nemzetközi kutatás-fejlesztési projektek és ezen belül a IV: generációs szaporító reaktorok fejlesztésének támogatása volt. Kovács Pál 2009 és 2010 között atomenergetikai szakértőként dolgozott a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium, Energiagazdálkodási és Szabályozási Főosztályán. 2010 és 2012 között a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára, majd 2012 decemberétől 2014 júniusáig az energetikáért felelős államtitkára volt. 2012-13 között a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség Kormányzó Tanácsának tagja, illetve 2013-ban a testület alelnöke. 2014 júniusától az Energiaszabályozók Együttműködési Ügynöksége (Agency for the Cooperation of Energy Regulators – ACER) igazgatási tanácsa póttagja, megbízatása négy évre szól. 2014 júniusától a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatói tanácsadója.

Minisztériumi pályafutása alatt fogadta el a Parlament a Nemzeti Energia Stratégiát, a paksi atomerőmű élettartam-hosszabbítását, kötött kormányközi megállapodást a magyar kormány Oroszországgal a paksi atomerőmű bővítéséről, illetve helyezte üzembe a Bátaapátiban működő kis- és közepes aktivitású végleges mélygeológiai radioaktív hulladéktároló létesítményét. Helyettes államtitkárként az EU magyar elnökségét vezette az energetika területén.

Angolul, oroszul és franciául beszél, nős, két leánygyermeke van.

 

 

NRGreport