NRGreport
Menü

Varró László

Vezető közgazdász, Nemzetközi Energia Ügynökség.

Csepelen született, középiskolai tanulmányait a Fazekas Gimnázium matematika-fizika tagozatán folytatta. 1997-ben a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen szerez közgazdász diplomát szerzett, és tanult a Colorado State University-n is. Közgazdász Ph.D. fokozatát a Cambridge-i egyetemen szerezte.

Szakmai pályáját 1997-ben kezdte a Magyar Nemzeti Banknál, ahol három éven keresztül dolgozott közgazdászként. Feladatai közé tartozott a magyarországi pénzügyi szabályozások modernizációja. 2000 őszétől 2005 elejéig a Magyar Energiahivatal igazgatója, ahol a hálózati árszabályozás, és a liberalizált piacmodell fejlesztése volt fő feladata. 2005 februárjától három évig a Mol vezető közgazdásza. Elsősorban gazdasági elemzések készítésével foglalkozott a Mol-csoport profiljába vágó témákban, de például ő vezette a Mol szakmai stábját az OMV meghiúsult felvásárlási kísérletének vizsgálatakor. 2008-ban nevezték ki a Mol stratégiai-fejlesztési igazgatójának, feladata volt a vállalatcsoport teljes portfoliójának fejlesztése és a stratégiai tervezést is ő irányította. 2011 márciusában került jelenlegi munkahelyére, a Nemzetközi Energia Ügynökség gáz- és árampiaci igazgatójaként. Az általa vezetett divízió felel a gáz- és elektromos áram piacok ellenőrzéséért, valamint középtávú előrejelzéseket is készít a szektor keresleti és kínálati lehetőségeiről.

2016-ban nevezték ki az IEA vezető közgazdászává, a gazdasági és befektetési osztályt vezeti. Az Economics and Investment Office (EIO) egy újonnan létrehozott részleg az IEA-n belül, melynek célja, hogy megalapozott és konzisztens gazdasági és metodológiai támogatást nyújtson az ügynökség munkájához.

NRGreport | Forrás: NRGreport