NRGreport
Menü

Hernádi Zsolt

A Mol-csoport jelenlegi elnök-vezérigazgatója.

Diplomáját a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem ipari-tervező szakán szerezte. Pályafutása elején számos pozíciót töltött be a Kereskedelmi és Hitelbankban, 1992 és 1994 között pedig a pénzintézet vezérigazgató-helyettese volt. Innen a Magyar Takarékszövetkezeti Bankhoz távozott, ahol vezérigazgatóként dolgozott 2001-ig. Ezt egy igen rövid kitérő követte, az első Orbán-kormány idején ugyanis felkérték a Malév vezetésére, ahonnan mindössze hat hét múlva már távozott is. Csák Péter korábbi Mol-vezér ugyanis lemondott posztjáról, az igazgatóság pedig az 1999 óta szintén igazgatósági tag Hernádi Zsoltot választotta utódjául, így 2001-ben a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója lett. Elnöksége idején próbált többségi tulajdonrészt, illetve vállalatirányítási jogot szerezni a Molban az osztrák OMV, ám ezt sikerült megakadályoznia.

Kép forrása: MOL

Az osztrák olajipari vállalat végül eladta 21,22 százalékos részesedését az orosz Szurgutnyeftyegaznak, amelyet két év múlva IMF-hitelből vásárolt vissza az Orbán-kormány 1,88 milliárd euróért. Hernádi Zsolt elnöksége idején mindvégig nagy hangsúlyt fektetett a nemzetközi terjeszkedésre, miután felismerte, hogy a Molnak túl kicsi a hazai piac. A cégcsoportnak így mára 40 országban mintegy 27 ezer alkalmazottja van, napi kitermelésük pedig eléri a 417 ezer hordót. A Közép-Európai régióban a második legnagyobb cégnek számít, de világszinten is benne van az első 1500-ban.

Hernádi Zsoltot 2011-ben azzal gyanúsította meg a horvát ügyészség, hogy a 2000-es évek végén 10 millió eurót fizetett Ivo Sanander akkori horvát miniszterelnöknek, hogy a Mol megszerezhesse a horvát olajipari cég, az INA feletti irányítási jogot. A zágrábi bíróság 2013-ban elfogatóparancsot adott ki Hernádi ellen - felkerült az Interpol vörös körözési listájára is - Magyarország azonban megtagadta a kiadatást. A Mol számos alkalommal visszautasította a perben elhangzottakat, álláspontjuk szerint nem történt vesztegetés. A Fővárosi Ítélőtábla jogerősen felmentette Hernádi Zsoltot a nemzetközi kapcsolatokban elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények alól.

Hernádi Zsolt 2011 áprilisától az OTP Bank Igazgatóságának is tagja, azonban ezt a tisztségét 2014-ben felfüggeszték.

NRGreport