Ki kicsoda?

Holoda Attila

Az Aurora Energy Kft. ügyvezető igazgatója.​

Több évtizedes olaj- és gázipari karrierje szorosan kötődik a Molhoz: az 1990-es évek közepén például a Mol kazahsztáni képviselőjeként dolgozott, és ő volt a MOL Upstream első külföldi vegyesvállalatának vezérigazgató-helyettese.  1999-től 2012 közepéig számos közép-, és felsővezetői beosztásban irányította a hazai termelést, a hazai kutatás-termelést, majd a közép-európai és eurázsiai kutatás-termelési szervezetet. Miután a Moltól távozott felkérték a helyettes államtitkári pozícióra, ám innen igen gyorsan távozott, mert a rezsicsökkentés politikáját összeegyeztethetetlennek tartotta az elveivel.

Nagy port kavart későbbi Facebook-bejegyzése, amelyben köztörvényes bűncselekménynek nevezte azt a kormányzati tervet, amely szerint értékesítenék a gáztárolók párnagázát. Több vállalat megújítását is véghez vitte, egyik legnagyobb sikerének tartja, hogy vezetésével 2002-től kezdődően a MOL termelési szervezete az európai rangsor élére küzdötte fel magát, a hatékonyság és az legalacsonyabb kitermelési fajlagos költség tekintetében. 

A 2000-es évek végén szintén a megújításon dolgozott a Mol által irányított a horvát INA olajvállalatnál. Komoly szerepet vállalt a hazai biztonsági gázkészlet fejlesztésén, így például igazgatósági tag volt az MMBF Zrt.-nél, amely a Szőreg-I. földalatti gáztároló beruházását és üzemeltetését végezte. 1989 óta tagja az Országos Magyar Bányász-Kohász Egyesületnek, amelynek 2007 óta alelnöke, a Kőolaj-, Földgáz és Vízbányászti Szakosztály elnökeként. Tagja volt a Magyar Olajipari Múzeum alapítványi kuratóriumának, valamint a Magyarhoni Földtani Társulatnak, ahol jelenleg is a Nyersanyagföldtani Szakosztály elnöke. 2009-2012 között a Magyar Bányászati Szövetség elnöke volt. 2013-tól az Aurora Energy Kft. ügyvezető igazgatója.
 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.