Kislexikon

Átrakógép

NRGreport | 2015.08.25. 14:00

Az atomerőművekben használt, számítógéppel vezérelt berendezés, amellyel az energiatermeléshez használt üzemanyag-kazettákat kézi érintés nélkül mozgatják. A Paksi Atomerőműben működőkhöz hasonló nyomottvizes reaktorokat évente egyszer kell friss üzemanyaggal feltölteni. Ehhez a reaktort le kell állítani először, majd ezt követően kinyitják a reaktortartályt és egy meghatározott sorrendben átrendezik az itt lévő fűtőelemkötegeket.

Azokat a kötegeket, amelyek már három éve vannak a reaktorban, kirakják és egy pihentető medencében helyezik el, helyükre azok kerülnek, amelyek 1 vagy 2 éve vannak a reaktorban és végül az 1 éves fűtőelemek helyére kerülnek a friss üzemanyagkötegek. A művelet rendszerint 2-3 hétig tart.

Mivel az átrakás során a kiemelt fűtőelemek még működnek, hőt is termelnek, ezért a művelet során folyamatosan hűteni kell azokat. Ezt úgy oldják meg, hogy az átrakás végig egy közel 10 méter magas vízréteg alatt történik, amelyben bórsavat oldanak fel annak érdekében, hogy az átrakás közben ne indulhasson meg a láncreakció. A pihentetőmedencében ötévnyi elhasznált fűtőelem tárolására van lehetőség, ezalatt az idő alatt az elemek radioaktivitása annyira lecsökken, hogy a továbbiakban már nem igényelnek vízhűtést. Ezeket a fűtőelemeket egy átmeneti tárolóba szállítják végül, ahol léghűtéssel oldják meg a szükséges hűtést.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.