NRGreport
Menü

Megéri az energiafelhasználást hatékonyabbá tenni

Elemzés | NRGreport | 2015-12-07 05:30

Egy nagyvállalatnak 1,5-2 millió forintjába kerülhet egy-egy telephelye energiafelhasználását hatékonyabbá tenni. A kis- és középvállalkozói tarifákról nehezen fellelhető ilyen adat, a tanácsadó cégek tapasztalatai szerint azonban egy cég akár 100 ezer forintot is spórolhat.

Közel 2800 hazai nagyvállalatot és hozzájuk tartozó kapcsolt vállalkozásokat érint az az uniós előírás, mely alapján első körben december 5-éig kellett kötelezően energia auditot készíteniük. E határidő elmulasztása esetén még 2016. december 31-éig lehet büntetés nélkül pótolni a mulasztást. Az a nagyvállalat, amely a jövő év végéig sem végezteti el az energiaauditot, kap egy felszólítást, és ha arra sem tesz semmit 90 napon belül, akkor árbevételétől, létszámától függően akár 10 millió forintos bírságot is kaphat, a második körben pedig 15 milliót.

Nehéz konkrét árakat mondani az energia auditra, mivel sok tényezőtől függ: például hány telephelye van egy cégnek, azok mekkora alapterületűek és azon hányan dolgoznak - válaszolták az NRGreport.com kérdésére az energiahatékonysági szolgáltatásokat nyújtó cégek.

Egy nagyvállalat 10 ezer négyzetméteres, 250 főt foglalkoztató telephelyének energia auditja 750-850 ezer forintba kerülhet - adott azért némi támpontot Rácz Attila, Magyarország legnagyobb energia auditora, a Get Energy Kft. energetikai igazgatója. Cége eddig több mint 100 nagyvállalatnak, több mint 3 millió négyzetméter hasznos területen készített energetikai auditot mely a 2800-as érintett kört és a december 5-ei első határidőt tekintve egyelőre nem túl magas arány.

Előbbi példát tekintve további 700 ezer forintba kerülhet az energiairányítási rendszer létrehozásához szükséges ISO 50001 követelményrendszer bevezetése, ami segít a cégek energiagazdálkodását hatékonyabbá tenni. Persze érdemes e szolgáltatást is időben megrendelni, miután az ISO 50001 felkészítés általában három-öt hónapot is igénybe vesz.

Fotó: 123rf.com

Vannak sikerdíjas energiahatékonysági szolgáltatások is, tipikusan ilyen a számla audit. Ennek során az energia auditorok átnézik a társaság közüzemi számláit és ha rábukkannak arra, hogy az energetikai szolgáltatók az indokoltnál magasabb összeget kértek el, akkor azt visszatéríttetik a megbízóknak, aminek jutalmaként megkapják a túlszámlázott összeg 20-50 százalékát.

Még kevésbé ismert a legújabb innovatív energiahatékonysági szolgáltatás, a biztosítási díjkalkulátorokhoz hasonló elven működő Tarifa24 online energia beszerzési platform, melynek használatával elsősorban kis- és középvállalkozások (kkv) maguk számíthatják ki, a nekik szolgáltató energiakereskedő reális árakkal dolgozik-e. Ezzel egy kkv akár 100 ezer forintot is megtakaríthat éves szinten.

Egyedi árajánlatot ad az MN6 energiaügynökség, a cég a feltárt energiaveszteség által megtakarított összegből részesedik - tájékoztatott Tóth Nelli, a cég ügyvezetője, energetikai tanácsadója. Azért érdemes igénybe venni a szolgáltatásukat, mert annak révén az energiaköltségek 15-20 százalékkal is csökkenhetnek, nőhet az üzembiztonság, kiszámíthatóvá, tervezhetővé válik a karbantartás, az üzemeltetési költségek csökkennek, meghatározható a pontos, költséghelyekre, bérlőkre lebontott energiaköltség, ráadásul az energetikai audit elkészítéséhez, az ISO 50001 bevezetéséhez is fontos kiindulópont.

Míg Nyugat-Európában az éves energiaaudit a teljes energiamenedzsment 5 százaléka, addig Magyarországon ezt senki nem tudná megfizetni - hívta fel a figyelmet Tóth Nelli.

A klasszikusan értelmezett kkv-k számára villamos energiát és földgázt értékesítő, egyéb szolgáltatást számukra jellemzően nem nyújtó Alteo-csoport szolgáltatási díjai tárgyalásos alapon alakulnak ki, az egyes projektek és együttműködések díjai mindig a partner által igényelt szolgáltatások mentén változnak - közölte az NRGreporttal a társaság.

A vállalatcsoport Smart Energy Management szolgáltatásának ügyfélkörét elsősorban a nagy ipari, termelő nagyvállalatok jelentik. Ezek számára az Alteo-csoport teljes körű energiamenedzsment szolgáltatásokat biztosít, amelybe igény esetén beletartozik az energetikai audit, az energiatermelés, -értékesítés és -beszerzés (hő, földgáz és villamos energia), az új energetikai rendszerek tervezése és kivitelezése, a már meglévő rendszerek modernizációja, üzemeltetése és karbantartása is. Ezeken túlmenően az Alteo szakértői vállalják belső, energetikai vonatkozású vállalati szabályozások és stratégiák kialakítását.

E cég energiahatékonysági szolgáltatása az energetikai átvilágítással kezdődik. Ennek során szakértői felmérik partnereik energetikai rendszereit és azok állapotát, üzemeltetésük gyakorlatát, megvizsgálják az energiafelhasználás jellemzőit és költségeit, végül elemzik az energia-beszerzés hatékonyságát. Az audit eredményeként meghatározzák azokat az intézkedéseket, átalakításokat és beruházásokat, melyek révén jelentősen mérsékelhető az energiafelhasználás és csökkenthetők a kiadások.

Az energiafogyasztás pontos mérésével, a várható fogyasztás előrejelzésével, illetve az energiapiac fejleményeinek szoros figyelemmel kísérésével kialakítható egy hatékony energiainformációs rendszer, mely elengedhetetlen a szakszerű és költséghatékony energia-beszerzés lebonyolításához, az energiaköltségek pontos meghatározásához, valamint az energiapazarló fogyasztási helyek azonosításához. Az energiafogyasztáshoz kapcsolódó ilyen információk elemzése egy beavatkozásra is képes felügyeleti rendszerrel kiegészítve az alapját képezi a hatékony energiagazdálkodásnak.

Az Alteo támogatást nyújt az energia-beszerzésekhez, igény esetén a teljes folyamatot menedzseli. Pontosan felméri az energiaigényeket, átnézi a meglévő szerződéseket, beszerzi az energiát. Továbbá szakszerűen üzemelteti és karbantartja az energetikai eszközöket, vállalja energetikai és energiahatékonysági beruházások teljes körű megvalósítását és lebonyolítását, akár harmadik feles finanszírozási konstrukcióban is. Ügyfelei igényei szerint tervezi és meg is valósítja a megújuló energiaforrásokat hasznosító beruházásokat.

A valóban energiatudatos vállalati működéshez elengedhetetlenek a hatékony energiafelhasználást célzó intézkedések, munkarendek kidolgozása és bevezetése, valamint egy energiamotivációs rendszer kialakítása.

Cikksorozatunk első része itt olvasható.
 

NRGreport