Ki kicsoda?

Gerse Károly, dr.

Az MVM Zrt. korábbi törzskari vezérigazgató-helyettese.

Budapesten született 1944. jún. 22.-én. Felsőfokú tanulmányait a BME Gépészmérnöki Kar Erőgépész Szak Hőerőgépész Ágazatán végezte, ahol 1967-ben diplomázott, egy évvel később pedig doktorált. 1986-ban a műszaki tudomány kandidátusi címét is megszerezte.

Szakmai pályáját az Energiagazdálkodási Intézet műszaki gyakornokaként kezdte 1967-ben, majd ugyanitt energiafelügyelőként és hőtechnikai előadóként dolgozott 1972-ig. Ezután a BME Gépészmérnöki Kar Kalorikus Gépek Tanszékén tevékenykedett tanársegédként, majd egyetemi adjunktusként 1986-ig. Egy évvel később kezdett dolgozni jelenlegi munkaadója jogelődjénél, a Magyar Villamos Művek Trösztnél műszaki tanácsadóként, majd 1992-től a már új néven működő MVM Rt. Erőművi Üzemviteli Osztályvezetőjeként a rendszerszintű kapacitásgazdálkodásért, a termelés tervezéséért, a tüzelőanyag-gazdálkodásért volt felelős. 2002-től az MVM Rt. kereskedelmi igazgatója, 2003-tól általános vezérigazgató-helyettese, 2006-tól pedig törzskari vezérigazgató-helyettese volt.

Tudományos pályafutásának elején speciális hőátadási jelenségekkel, lángok ütközésével foglalkozott. Később érdeklődése kazánok méretezési, üzemeltetési, konstrukciós kérdései felé fordult. Jelentős eredményeket ért el a kazánok változó üzemállapotának és a tüzelőanyag minőségének a vizsgálata terén. Fontosak a magyar erőműrendszer modernizációjával, villamosenergia-piaci liberalizációval foglalkozó dolgozatai. Kereskedelmi igazgatóként 2003. előtt a kereskedelmi tevékenységért, Üzemi Szabályzatért, szabályozási kérdésekért volt felelős. Hozzájárult a villamosenergia-piac liberalizációjához, többek között az optimális piaci struktúra, befagyott költségek, piaci erőfölény kérdését vizsgálva. A 90-es évek elején az erőművi üzemvitel vezetőjeként fontos szerepe volt a szabályozási változásokban, a villamosenergia-ipar privatizációjának előkészítésében.

Dr. Gerse Károly több hazai szakmai szervezet munkájában is részt vesz: címzetes egyetemi tanár (2006-tól), Európai Energia és Közlekedési Fórum (EFET) alternatív tagja (2005-2007), Eurelectric Magyar Tagozat Elnöke (2005-), MVM Közleményei főszerkesztő (1999-), a Magyar Mérnökakadémia tagja (2007-). Az Eötvös Díj, a Magyar Gazdaságért Díj, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozat kitüntetés tulajdonosa.

Dr. Gerse Károly 2010-ben Gábor Dénes-díjat kapott, amelyet a magyar villamosenergia-iparban betöltött, több évtizedes és eredményes vezetői és szervezői tevékenységéért, az energetikai műszaki oktatásban és fejlesztésben elért munkásságáért, a magyarországi villamosenergia-ipari liberalizáció és piacnyitás megvalósulásában, valamint a hazai villamosenergia-ipar Európai Uniós jogszabályoknak megfelelő működésének kialakításában nyújtott kiemelkedő tevékenységéért vehetett át.

Egyetemi oktatóként folyamatosan részt vesz a mérnök nemzedékek oktatásában és továbbképzésében. Több nemzetközi szervezetben, szakbizottságban képviseli az MVM-et, illetve a magyar villamosenergia-ipart.

  NRGreport
Címkék
#dr. Gerse Károly   #életrajz   #MVM Zrt.  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.