Vállalatok

Tulajdonost váltott a Budapesti Erőmű

NRGreport | 2015.08.26. 12:41

A Gazdasági Versenyhivatal engedélyezte a magyar főváros távhőellátásának 60 százalékát biztosító Budapesti Erőmű tulajdonosváltását.

Az EP Hungary, A.S. közvetlen egyedüli irányítást, és ennek következtében a luxemburgi székhelyű EPI Investment S.a.r.l. és a ciprusi Milees Limited közös közvetett irányítást szerezhet ezentúl a Budapesti Erőmű Zrt. felett – az erről szóló határozat a versenyhatóság honlapján jelent meg.

A GVH korábbi közleménye szerint az EP Hungary egy Csehországban bejegyzett projekttársaság, amely közvetetten a Energeticky a Prumyslovy Holding, a.s kizárólagos irányítása alatt áll.

Az Energeticky a Prumyslovy Holding, a.s egy közép-európai, energiaszektorban érdekelt vállalatcsoport, amely elsősorban Csehországban, Szlovákiában, Németországban és Lengyelországban tevékenykedik, a szénbányászat, villamosenergia- és távhőtermelés, a villamosenergia- és földgáz-kereskedelem – valamint ezek végfelhasználók részére történő szolgáltatása -, illetve a földgázipar területén.

Az adásvételi szerződés június 30-án született, ekkor vásárolta meg az EP HUNGARY a francia EDF cégtől a részvények 95,5 százalékát.

Az EP Energy tulajdonosa Daniel Kretinsky cseh multimilliomos, továbbá Patrik Tkác és a J&T pénzügyi csoport.

A Budapesti Erőműhöz tartozó  kelenföldi, újpesti, kispesti erőművek a magyar áramtermelés 3 százalékát állítják elő.

Az EP Energy Csehország legnagyobb hőtermelője, ugyanakkor a villanyáram-termelésben a Cseh Energetikai Művek (CEZ) után a második helyen van. A cseh piac mellett eddig Szlovákiában és Németországban volt aktív a cég. Az EP Energy kezeli az Energeticky a prumyslovy holding (EPH) energetikai tevékenységének jelentős részét.

Az EPH keretein belül jelenleg mintegy negyven cseh, szlovák, német és lengyel energetikai cég működik.

  NRGreport
Címkék
#Budapesti Erőmű   #GVH  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.