NRGreport
Menü

Jelentési kötelezettségükben a Keler támogatja az energiapiac szereplőit

A Központi Értéktár Zrt. (Keler) jelentési informatikai rendszerének tesztelésébe kezd. 

A tesztelés végeztével arra szerez jogosultságot, hogy a nagykereskedelmi energiapiacokon kötött ügyletekhez kapcsolódó jelentési kötelezettség teljesítésében segítse partnereit - közölte a tőke- és energiapiacok működéséhez szükséges infrastruktúrát biztosító társaság szerdán az MTI-vel.

Az év elején hatályba lépett uniós adatközlési kötelezettség (Regulation on Wholesale Energy Market Integrity and Transparency - REMIT) ugyanis előírja valamennyi nagykereskedelmi energiapiacon kötött ügylet jelentését az európai hatóságok felé. A szervezett piacokon kötött ügyletekre és megbízásokra október 7-étől visszamenőleges hatállyal lép életbe a kötelezettség, ami 2016 áprilisától valamennyi ügyletre ki fog terjedni.

A tranzakciók adatait az erre a feladatra feljogosított piaci szereplőkhöz (Registered Reporting Mechanism, RRM) kell az érintett vállalatoknak eljuttatniuk. Ebben a folyamatban a Keler lehet a hazai és regionális szereplők természetes partnere, miután sikerrel vette az RRM regisztrációs folyamat első lépcsőfokát, és bekerült az előregisztráltak hivatalos körébe.

"A Keler az év elején kezdte meg a felkészülést arra, hogy a hazai és a régiós piaci szereplőket egyaránt támogatni tudja a jelentési kötelezettségük teljesítésében - idézi a közlemény hangsúlyozta Csiszér Pétert, a Keler stratégiai igazgatóját. A következő lépés, az európai felügyelettel történő sikeres teszteléseket követően a hivatalos RRM státusz elnyerése lesz, és ezzel párhuzamosan a Keler ügyfelei számára teszt hozzáférést fog biztosítani jelentési rendszeréhez - tette hozzá az igazgató.

Az új szabályok szerint jelenteni kell minden földgáz és villamos energia nagykereskedelmi termékkel kapcsolatos ügyletet, így többek között az ellátási és szállítási szerződéseket, valamint az ezekkel kapcsolatos származtatott ügyleteket, és a kereskedési megbízásokat. A végfelhasználókra is érvényes a villamos energia- vagy földgázellátást biztosító szerződésekre vonatkozó jelentési kötelezettség, amelyek műszakilag képesek legalább évi 600 GWh mennyiség fogyasztására - olvasható a közleményben.

 

 

Forrás: MTI