Cégtár

Tigáz Zrt.

NRGreport | 2015.08.28. 07:55

A Tigáz (Tiszántúli Gázszolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság) az ország területének harmadán végez földgáz-szolgáltatási és gázelosztási tevékenységet, és az ország teljes területén képes szabadpiaci földgázszolgáltatásra. A hajdúszoboszlói központú társaságot 1993-ban alapították, jegyzett tőkéje 10 milliárd forint felett van, a 2013-as adatok szerint a nettó árbevétele 240 413 000 ezer forint volt. A társaság 97,876 százalékos tulajdonosa az olasz Eni S.p.A, a világ egyik legnagyobb integrált energiaipari vállalata, a maradék, valamivel több mint 2 százalékos részt egyéb tulajdonosok birtokolják. A Tigáz Zrt. igazgatóságának tagjai: Fabrizio Dassogno (Elnök), Ilaria Azzimonti, Roberto Albergante, Paolo Bossola, Gioacchino Costa. A Felügyelőbizottság tagjai pedig: Fausto Salvador (elnök), Dr. Nagyné Dr. Stieber Ilona Tünde, Varga Gyula.

Hajdúszoboszlón 1925-ben termálvízkutatás közben tört felszínre földgáz, amit kezdetben palackokba sűrítve értékesítettek. A fokozatosan növekvő igényekhez alkalmazkodva a városvezetés 1950-ben  Hajdúszoboszlói Földgáztermelő és Értékesítő Közüzemi Vállalat névvel vállalatot alapított a földgáz kitermelésére. A lakossági földgáz iránti igényét előbb nagynyomású palackokkal, majd vezetékes gázszállítással elégítették ki. Az 1966-ban kezdődött 7 éves gázprogrammal indult meg igazán a gázkitermelés fejlődése, az eredeti cég ekkor már Tiszántúli Gázszolgáltató és Szerelő Vállalat név alatt integrálódott az Országos Kőolaj- és Gázipari Tröszt be 1967. július közepén, valamint ekkor a debreceni és miskolci gázműveket is beolvasztották a vállalatba.

A vállalat feladata az volt, hogy működési területén biztosítsa a vezetékes földgáz és a palackos Pb-gáz minél gyorsabb elterjedését és ennek érdekében hajtsa végre a szükséges beruházásokat. Az 1970-es években hajtotta végre a Tigáz a miskolci és a debreceni városi gázszolgáltatás átállítását földgázszolgáltatásra. A fejlődésnek köszönhetően a cég nettó árbevétele 1981-1986-ra megduplázódott. Az évtized végén a Tigáz saját beruházásában elkészítette Magyarország legkorszerűbb háztartási gázmérő hitelesítő és javító üzemét Hajdúszoboszlón, amely 1990. június 13-tól üzemszerűen működik napjainkban is, mint a Tigáz Zrt. 100 százalékos tulajdonú leányvállalata.

1994. év tavaszán megjelent a gázszolgáltatásról szóló új törvény. 1995. november 22-én a Tigáz Rt. többségi részvénycsomagjának tenderén az olasz Italgas-SNAM konzorciumot nyilvánították nyertesnek, ami azt jelentette, hogy a többségi olasz tulajdonlással a Tigáz tagja lett nemcsak az Italgas csoportnak, de ezen túlmenően egy jól ismert nemzetközi multinacionális csoportnak, az ENI-nek is.

A társaság még 1991-ben 100 százalékos tulajdoni hányadban alapította a Tigáz GEPA Kft., amely szervizszolgáltatásokat, ellenőrző méréseket és hitelesítéséket végez a Tigáz másik 100 százalékos tulajdonú cégének, a Tigáz DSO Földgázelosztó Kft.-nek, amely 2007 óta végez földgázelosztói tevékenységet.

A Tigáz életében 2015-ben is jelentős változás állt be: a társaság hivatalos kérelemmel fordult a Magyar Energetikai- és Közmű-szabályozási Hivatalhoz, hogy vonja vissza egyetemes gázszolgáltatói engedélyét. Ezzel a Tigáz több mint egymillió lakossági fogyasztójának ellátási jogát az államnak. A társaság közleménye szerint az átállás a Tigáz szabad piaci ügyfeleit nem érinti.

  NRGreport
Címkék
#gázszolgáltató   #Tigáz Zrt.  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.